Svartrot, vinterasparges på sitt beste

Svartrotstang og pureJoda, svartroten kalles også vinterasparges. Fordi aspargesen er er en vårgrønnsak og ikke fås annet enn som importert om vinteren, og fordi den kan tilberedes som asparges. I tillegg heter den skorzonnerrot og kalles fattigmannsasparges. Salsify på engelsk, og schwarzwurzel på tysk. Og der er de også mye brukt. Hos oss ukjent for de fleste. I tillegg til at vi selv har den i grønnsakhagen, har vi kjøpt denne på Meny. Men vil du prøve roten, må du be dem om å ta den inn.

Svartrot med lammebog
Langstekt lammebog med tre slag svartrot; puré, friterte biter, og friterte skiver skåret på langs.

Navnet kommer fra scorzone, det italiensk navnet på en giftig svart slange, fordi den ligner. Den har et høyt innhold av vitaminer og mineralstoffer, og regnes som en av de meste verdifulle grønnsakene vi har; Provitamin A, vitamin B1, B2 og B3, C og E. I tillegg til mye kalium, kalsium, magnesium og fosfor, jern, glykosid, asparagin og allantoin. Og godt med inulin, som er ypperlig for diabetikere. Og dette er bare litt av det sunne i skorzonnerrot. Så hvorfor i all verden er det ingen som dyrker vinterasparges for salg i Norge?

Svartrot vaskes
Slik ser de ut. Først skyller du dem, gjerne med kjøkkenhansker, de utsondrer litt melkevæske, omtrent som løvetann, men det går også greit uten hansker.
Svartrot skrelles
Bruk en god skreller, og skrell mot deg. Kona Astrid skreller, jeg tar bilde.Om det blir igjen noen få sorte prikker betyr ikke det noe. Det er bedre enn å skjære av for mye på denne gode grønnsaken i solsikkefamlilien.

Tre slag tilberedt svartrot, først friterte stenger

Svartrot vasket
Svartroten er vasket, saften fra en sitron, og de to halvdelene er lagt i. Dette for ikke å misfarge dem. Du kan også erstatte sitronsaften med eddik eller litt melk i vannet.

I går prøvde vi oss på tre forskjellige tilberedningsmåter. Disse fant jeg på nettet, og det er kjøkkensjef Duncan Parsonage som presenterte oppskriftene. Alle enkle å lage. Det meste arbeidet er forarbeidet du må gjøre med røttene. Og alle de tre rettene kan brukes både som en liten forrett, og som tilbehør til en hovedrett.

Svartrot kokes
Til den første lille retten skjærer du svartroten i stenger som her, og koker dem al dente i godt saltet vann.
Svartrot til fritering
Her er de ferdigkokt, og klare til å dyppes i mel, egg og brødrasp. Riv gjerne litt god ost i raspet.
Svartrotstang og pure
Og slik blir de, fin brunfarge, og sprø og gode. Her er de lagt opp med litt svartrotpuré.

Så tar vi svartrotpuré

Svartrotpure
Svartrotpuréen er veldig enkel å lage; roten skjæres i 1 cm skiver, koker i like deler vann og melk krydret med salt og pepper, kokevannet helles av, litt får bli igjen. Så i stavmikser med litt smør, og ferdig!

En nydelig puré blir dette, bruk den som tilbehør til kjøtt og fisk, eller som en liten forret med litt god skinke.

Svartrot kokes med melk
Svartrotskivene kokes i like deler vann og melk, tilsatt salt og pepper. La bitte litt av kokevannet være igjen når du helller av, for å få riktig konsistens.

 Og tilslutt; friterte svartrotskiver skåret på langs

Svartrotavskjær til fritering
Skjær svartroten på langs med en god ostehøvel eller skreller. Så gjør du ikke noe annet enn som med pommes frites; fritérer dem. Tilslutt drysser du litt kvernsalt over.
Svartrot, fritert og pure
Fritérte svartrotskiver, her servert med svartrotpuéreen. Ha det gjerne som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk. Eller bare som snacks.

Vel bekomme!

Print Friendly, PDF & Email