Sole meunière

Dette er sjøtunge (Solea solea og Solea vulgaris), Dover sole på engelsk, Seezunge på tysk, Sole på fransk og Sogliole på italiensk. Denne fisken er det så og si umulig å ta feil av når du ser den som på bildet. Derimot er det umulig å se hvilken fisk det er dersom noen har svindlet med den; servert deg den mye billigere smørlyndren (Glyptocephalus cynoglossus) eller mallefisken (Pangasius) og kalt den sjøtunge for eksempel. Nå vil nok en med litt erfaring kunne kjenne det på fiskens konsistens og smak, men kamuflert i sauser og lignende kan også det være vanskelig. Og har man brukt fisken escolar; (Lepidocybium flavobrunneum) har svindleren utsatt deg for mageproblemer. For den kan gi deg en skikkelig magesjau. Alt dette er matsvindel Mattilsynet har avdekket i kontroller. At «næringen» har satt den norske sjøkrepsens italienske navn scampi på oppdrettsreker, det er imidlertid høyst godkjent av det samme Mattilsynet. En norsk matsvindel du vil finne 100% gjennomført i Norge, som eneste land i verden.

Sole meunière

Som tilbehør denne dagen brukte vi asparges og tørket oppbløtt kantarell. I tillegg usaltet smør og persille, som alltid skal være med i sole meunière.

Varm opp smør, gjerne blandet med litt jomfruolje i stekepannen. Her er det brukt to stekepanner, det er det greieste med to så store sjøtunger. Denne retten kan du lage slik som vi gjør det; med fisken bare renset og uten at skinnet er flådd av. Alternativt kan du flå den brune siden, eller begge to. Du kan også «åpne» filetene på oversiden for å fjerne ryggbenet, for så å brette filetene forsiktig tilbake der hvor benet ble fjernet. Da er den benfri.

Mel til å vende fisken i er klart, (gjerne krydret med salt og pepper fra kvern). Smøret er klart og filetene vasket, skylt av og tørket med kjøkkenpapir.

Legg i fisken; først med den brune siden ned, og stek den ved god varme; øs det varme smøret over den melete siden underveis i stekingen. Bruk en skje.

Fisken er snudd og får steke ferdig sammen med de oppbløtte kantarellene, øs over smør underveis. Tilsett mere smør om nødvendig.

Den andre fisken får persillen stekt sammen med seg, alternativt kan du bland persillen direkte i smøret før du legger opp, eller drysse persille over fisken tilslutt. Alt dette er lov! Vi liker persillen sprøstekt.

Og så enkelt var det; her lagt opp og servert sammen med mandelpoteter og aspargesen som er kokt til den skiftger farge til mørkegrønn. Disse aspargesene var ikke helt hundre, så vi skar dem av et godt stykke oppe på stilken. Dessverre var det de eneste butikken hadde. Som  drikke koste vi oss med Verdicchio dei Castlli di Jesi. Bruk en tallerken til det du renser vekk underveis.

Print Friendly, PDF & Email