Sol over Gudhjem
Silda har vært overbeskattet, underbeskattet, overpriset, underpriset, elsket og hatet. Og den kan saltes, tørkes, spekes, røkes, friteres, grilles, syltes og marineres. Og selvfølgelig stekes eller kokes fersk. Og den er der fortsatt. og takk og pris for det!Nordmenn spiste 7 prosent mer sild i 2012 sammenlignet 2011 kan vi lese. De yngre trår til, det er jo det vi litt eldre har håpet på; få smaken på denne deilige fete fisken med de sunne næringsstoffene. Med sitt fettinnhold på 25 gr. pr 100, er det bare ålen som slår den, og da med 3 gr. (28) Men ålen er jo totalfredet på grunn av overbeskatning. Langs de spanske badestrendene selges glassålen fritert. I tusenvis! Og akkurat glassålen er grunnlaget for at ålen får vokse opp og først bli gulål, og så etter 10 år, blankål. Med sølvglinsende buk og mørk rygg, akkurat slik vi har fisket den i uminnelige tider. Men altså sild, eller Clupea harenus som den heter på latin. Fetsild fra juli til september, fjordsild fra august til april, og Nordsjøsild i sommermånedene og fra januar til mars.

Vi må vel innrømme at danskene og svenskene er bedre med sild enn vi er her hjemme. Men vi kommer etter; Caro sildefileter på boks er topp spise, og Olivias hjemmelagde sursild er et must. Som produseres i Langesund, hvor Langesund sjømat og fiskefestival blir arrangert hvert år. Og selvfølgelig finnes det mye annen norsk sildemat. Og selvfølgelig Sildakongens produkter da! Som Ivar Eskjeland tilegnet boken Sild.


Sol over Gudhjem
er kanskje Danmarks mest kjente silderett. Fra Gudhjem på Bornholms nordøstkyst, hvor østersjøsilda er det store. ”Røget sild skal spises på Bornholm”, sier noen. Og det er det sikkert noe i. Men hvorfor ikke prøve selv, med norsk sild. Det blir jo også godt.

Oppskriften:
Legg fersk sild i denne laken i 12 timer:
Ingredienser:
1 liter vann
150 gram salt
3-4 spskj. sukker
Bruk ½ l. lake pr kilo fisk. Og la den ligge over natten, 10-11 timer. Skyll godt av den, tørk av med kjøkkenpapir, og la den lufttørkes 3-4 timer.

Så røker du den. Du kan enten tre et spyd igjennom øynene på dem, eller bruke kroker, men ikke la varmen bli for sterk, da faller de av kroken. Eller du kan legge dem på rist.
Ferdigrøkt. Med den fine gule fargen som kjennetegner en god, røkt sild.
Tilslutt røker du fisken 1- 1 ½ timer ved 50-60 grader. Eller til du synes fisken har fått den riktige gule, fine fargen.
Velg selv om du vil servere den hel eller filetert. Da åpner du fisken, legger den med ryggen opp, flatet ut. Så ”drar” du håndbaken langs fisken fra halen med litt trykk, slik at ryggbenet løsner. Tilslutt snur du den og løfter opp benet.
Dersom silda har rogn eller melke, steker du det. En lekkerbisken!

Så serverer du Sol over Gudhjem som på bildene!
