Slettvar med tørket steinsopp

Slettvar
Slettvar er en deilig fisk. Fast og fin i kjøttet, nesten like god som sin litt større slektning piggvaren. En fisk du kan tilberede på de fleste måter, spesielt godt egnet til å dampes. Og akkurat det har vi gjort i dag. Mørk overside, kremfarget eller rosafarget underside. Slettvar egner seg godt sammen med rødvin, og blir ofte servert med rødvinssaus. Men ikke idag!Slettvar under 2 kilo, egner seg godt til å stekes eller bakes hel, men vi har filetert den til 2 personer idag. En fisk på 1,2 kilo, som vi var så heldige å kjøpe av våre gode venner på Borgja gård i Bø. De hadde kjøpt med seg fra fiskebutikken i Stavern. Egentlig skulle de handlet i den flotte fiskebutikken i Nevlunghavn, men den var nettopp lagt ned. Hurra for fiskeNorge og Grandiosa!

Slettvarfileter
Det er egntlig ikke så vanskelig å filetere slettvar eller piggvar. Et snitt rundt hode, et snitt langs ryggbenet og filetene kan skjæres fra. Først grovskjæres de. Øverst ser du overfiletene, og på bildet under undersidefiletene også.
Slettvar filetert3
Alle fire filetene er skjært ut, finpusset og skinnet er fjernet. Til venstre rognen, som også er deilig surret i litt olivenolje eller smør. Til høyre bak har vi skåret ut kjeven, som aldri bør glemmes.

Idag har vi tenkt å servere denne deilige fisken med spinat, tørket, oppbløtt steinsopp, og sennepssmør. Vi bruker en grov sennep, som setter en fin spiss på retten, uten på noen måte å frarøve fiskefiletene sin gode smak.

Slettvarfilet med steinsopp, spinat og sennepssmør.

Slettvar, ingr
Ingredienser: (2 personer)
1 slettvar på ca 1 kilo
tørket steinsopp eller annen sopp
noen spinatputer
smør
1 stor ss grov sennep
1 sitron
5-6 råskrelte mandelpoteter
salt og pepper
litt sæterrømme til spinaten
revet muskatnøtt

Slettvar med sopp
Spinaten i en liten skål el, den griser som regel til tallerkenen med væsken sin. Potetene er lagt opp med den stekte soppen overdrysset. Rognene ligger på fileten, og sennepssmøret er fordelt på tallerkenen. Kjeven ligger til høyre for den halve sitronen. God Appetitt!

Slik gjør du:

Vask og fileter fisken som ovenfor, eller kjøp fileter hvis mulig. De skal nå dampes i en fiskekjele eller i stekeovn 8-10 minutter. Kvern over litt salt og pepper før du har fisken i kjelen/stekeovnen.
Soppen legger du en halvtimes tid i litt kaldt vann før du begynner på fisken. Den frosne spinaten har du i en kjele med et par-tre ss vann, og lar surre til den ser ferdig ut. Hell gjerne av litt av vannet. Bland i et par ss sæterrømme, krydre og riv over muskatnøtt. Avslutt med en ss smør.
Kryst utt væsken av soppen, stek den i smør sammen med rognen.

Sennepssmøret

Brune smøre lett og ha i sennepen, rør/pisk litt for en brukbar konsistens. Ferdig!

Print Friendly, PDF & Email