Scampi skritt for skritt.

Årøvin og sjøkreps
Norsk sjøkreps fra Seashell AS, altså scampi, tilberedt sammen med flotte store kamskjell også fra Seashell. Servert med en deilig dansk hvitvin.

For ikke mange årene siden gikk de på sjøen igjen. De var bifangst ved reketråling. Noen fiskere leverte dem riktignok til fiskemottaket, akkurat som de gjør i dag. Og noen tok delikatessen med hjem. Men målrettet fangst av sjøkreps er forholdsvis nytt i Norge. Og den beste metoden mener man, er å ta dem i teiner. Egentlig ganske utrolig at dette norske produktet ikke har vært bedre kjent hos oss. Verdens kanskje beste skalldyr. I hele den seriøse matverden er norsk sjøkreps kjent som scampi. Og det har den alltid vært. I den seriøse matverden! Ikke mange dyrearter har Norvegicus i det latinske navnet.

 

I 1758 satte den svenske naturforskeren og legen Carl von Linnè det latinske navnet Nephrops på hummerfamilien. Arten sjøkreps ble Nephrops Norvegicus, enkelt oversatt; norsk hummer. Mest kjent utenfor Norge, er norsk sjøkreps under navnet scampi, som er det italienske navnet, utledet fra det greske skampê, som betyr bøyning eller buktning. I England er Norway lobster, scampi,  langoustine og Dublin Bay prawns fire beskyttede navn for norsk sjøkreps. Scampi er KUN lovlig å bruke på norsk sjøkreps. I Norge har dette norske skalldyret ingen beskyttelse hva navn angår.

1 Levende sjøkreps og kamskjell_edited-1
Produsenten Seashell på Frøya, kan levere levende teinefangete sjøkreps til hele Europa. I egenutviklede transportkasser.

Sjøkreps vært høyt skattet over hele verden i uminnelige tider. Den aller beste kommer fra de norske og islandske havområdene, og årsaken er vårt kalde, rene havvann. Og sjøkreps er kanskje verdens mest ømfintlige skalldyrprodukt hva smak angår. Ikke mye kan måle seg med den sarte, fine, sødmefylte smaken. Derfor må de ikke tukles for mye med.

2. SJØKREPS I TANG_edited-2
Slik kan du få levert sjøkrepsen i et fiskemottak. Her fra Nevlunghavn. Levende i tang. Og levende er langt det beste å tilberede fra.

Det finnes sikkert hundrevis av oppskrifter som tar hensyn til dette, men sikkert like mange som lasser dette flotte produktet ned med smakstilsetninger som tar luven av egensmaken.

Scampi (langoustines) i den fineste fiskebutikken i Antibes, Provence. Her den største typen underst. Til 600 kroner kiloen!  Disse er nok fra Kroatia, fraktet ned fra Norge, og satt ut i Kvarnerbukten for lenge, lenge siden.

De ofte overkokte sjøkrepsene som ligger i fiskediskene yter på ingen måte dette produktet rettferdighet. Det aller beste er å kjøpe levende sjøkreps, med råfryste som en god nummer to.

3b. Scampi interi, Læsø_edited-2
Scampi Interi, Langoustine og Cigala; henholdsvis italiensk/engelsk, fransk og spansk navn på norsk sjøkreps. Råfrosset.

Sistnevnte produseres i Danmark, som også er verdens største eksportør av norsk sjøkreps, men de er svært vanskelig å få tak i her. Rema 1000 solgte dem for noen år siden, men akk, ikke nå lenger. (Nå selger de bare tigerreker med navnet scampi! Det er i matsvindel det ligger penger ser det ut som.) Og levende eller rå sjøkreps er det bare fiskemottakene og enkelte gode fiskedisker som selger. Seashell AS på Frøya leverer nok de beste tror jeg, de er i tillegg teinefanget. Men forhør deg gjerne, for dette er et skalldyr flere og flere blir oppmerksom på. Og for sjøkreps er bare det beste godt nok.

4. Scampi på vekten_edited-1
Med en vekt på 418 gram er dette en av de større på markedet. Litt grovere i kjøttet enn de små, men store delikatesser, riktig tilberedt. Fra Seashell AS.

Fryst sjøkreps selges både i små og store utgaver eller pakninger. Vanlig er for eksempel 2-4 eller 8-12 pr kilo av de fryste. De små er deilige bare å dele på langs, fjerne paven og dampe et par – tre minutter. De store krever litt mer arbeid. Og det fine med de store er at du kan spise alt unntatt paven og skallet så å si, også kloinnholdet!

5. Scampi, dele klør2_edited-1
Et raskt hugg med en stor kokkekniv, og du kommer til klokjøttet i de store sjøkrepsene.

6. Scampi, dele klør
Gjør en vridning på kniven, og kjøttet er lett å få ut.

Og strengt tatt trenges ikke mye tilbehør, kanskje litt loff eller bruschetta, litt godt smør, og et glass kald musserende. Og aller best; bare med noen dråper god olivenolje og noen flak fingersalt.

9. Sjøkreps, paven til h_edited-1
Paven er tatt ut, det som er igjen i hodet steker du. Fantastisk smakfullt tilbehør!

Ta vare på smaksrikdommen i ”hodeskallet”. Bort med paven og den sorte strengen, la resten bli med i retten på en eller annen måte! Men da må det være litt størrelse på krepsen!

7. Scampi, den sorte strengen
Sjøkrepsen er delt på langs, hodet er fjernet, og du ser tydelig den sorte strengen som skal vekk!

8. Scampi stekes
Stek sjøkrepsen i jomfruolje, og pass på; når kjøttet går over fra gjennomsiktig til hvitt, sett stekepannen til side. Resten går av seg selv.

Så la oss håpe at vi snart får rå eller råfryste sjøkreps i butikken. For skal vi virkelig kose oss er norsk sjøkreps det beste skalldyralternativet.

10. Scampi med olje og salt2
Sjøkreps trenger ikke mer enn god olivenolje, litt fingersalt og noen dråper sitron!

Sjøkreps med jomfruolje, litt fingersalt  og sitron.

Ingredienser:
sjøkreps til 4 personer
jomfruolje
1 sitron
fingersalt
Slik gjør du:
Del sjøkrepsen i to på langs. Ta ut paven og den sorte strengen. Stek krepsen i jomfruolje til kjøttet skifter fra gjennomsiktig til hvit. Sett pannen til side. Legg opp på fat, drypp over noen dråper av olivenolje fra flasken for den gode oljesmakens skyld. Strø over litt fingersalt, og noen dråper sitron. Server.

11. Grillet sjøkreps
Litt større sjøkreps går også godt an å grille. Heller ikke de trenger mye tilbehør. En god hjemmelaget majones eller aioli for eksempel.

Grillet sjøkreps

Ingredienser:
4 litt store sjøkreps
jomfruolje
fingersalt
Del alle sjøkrepsene på langs, og ta ut paven. Legg dem på varm grill som på bildet. Grille til halekjøttet skifter fra det rå gjennomsiktige, til hvitt kjøtt. Ikke snu dem, da forsvinner saften, og de kan brenne seg fast.

Hjemmelaget majones

Ingredienser:
1 egg,
2-3 dl. raps eller olivenolje
litt sitron
1 spskj. dijonsennep
Slik gjør du:
Alt bør ha samme temperatur! Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en smal og litt høy beholder for stavmikser. Sett i stavmikseren. Hell over oljen. Start miksingen, og i løpet av et noen sekunder er majonesen klar. Finhakk litt estragon og rør i tilslutt.

12. Scampi, klør med majones2_edited-1
Hvorfor ikke servere klokjøttet til lunsj dagen derpå! Bedre enn reker med majones!