Scampi på Skagen II

Slik fikk vi servert den deilige pastaretten med scampi og cozze, eller norsk sjøkreps og blåskjell, som vi sier hjemme.

For fem år siden var vi innom den lille restauranten Casa Italia og spiste jomfruhummer, eller norsk sjøkreps som vi sier hjemme. Jeg var veldig spent på hva som sto i menyen, og der sto det Scampi. Og det var jo helt riktig. I naborestauranten Firenze, også den italiensk, var det noe helt annet du fikk når det sto scampi i menyen. Tilpasset nordmenn kanskje?

I dejlige Skagen, langs Havnevej, ligger det flere restauranter; Jacobs til høyre i bildet, og nedover veien på venstre side Casa Italia og pizzarestauranten Firenze. Nederst til høyre ligger La Familia, også den italienskinspirert.

Casa Italia har italienske drivere, det mest riktige i italienske restauranter spør du meg! Da er du nesten garantert riktig matkunnskap. Koselig uteplass og koselig inne.

Rett nummer 8 heter Scampi all`aglio; scampi med hvitløk. Og akkurat det er det; norsk sjøkreps med hvitløk. Her får du hverken tigerreker eller vannameireker når det står scampi; her vet de hva de gjør, i motsetning til det mer likegyldige matlandet Norge; hvor ingen har tatt sjansen på å gjøre noe med matsvindelen med norsk sjøkreps. En skam som får norske kjøkkensjefer, kokker og matkjeder til å fremstå både kunnskapløse, feige og arrogante. Dessverre mye takket være det norske mattilsynet

Og her ligger Firenze, idag eid av samme eieren som Casa Italia, for tre år siden eid av andre. Ikke italienere, men eiere uten nødvendig kunnskap om råvarenes italienske navn.

Og slik fortonte det seg; “Scampi alla Dolce Vita” het rett nummer 37. Og hva fikk du; ikke scampi, men kjempereker. En reke er IKKE en kreps. Rett nummer 105 het Scampi rejer, eller scampi reker som vi sier, bortsett fra at scampi som nevnt ikke er reker.

I dag er det som nevnt italienske drivere, og på restaurant Firenze er scampi igjen blitt til norsk sjøkreps, eller jomfruhummer som danskene sier; rett nummer 23. HURRA sier jeg!

Så får nordmenn kanskje noe å lære neste gang de er i Skagen og “ikke skjønner bæret”! Eller gjør de det, er vi så dumme som Mattilsynet og næringen tror? Neppe!

Rett over veien ligger La Familia, også den italienskinspirert.

Ikke tilgi dem, for de vet hva de gjør.

I salat nummer 206 brukes reker og tigerreker, -rejer og tigerrejer. Altså helt riktig det også.
I Norge ville det stått reker og scampi. Fordi “næringen” valgte å bruke den norske sjøkrepsens navn scampi på oppdrettsrekene som har vært ansvarlige for at ca 40% av verdens mengroveskog er borte. Et mesterverk av lille Norge, som samtidig har gitt flere milliarder kroner til bekjempelse av fjerning av regnskogen, en mindre alvorlig katastrofe enn mangroveskogens ifølge eksperter! Men typisk norsk.
Navnet er satt på for å ta ut mer fortjeneste ved å spekulere i en langt dyrere råvares navn, ry, og renommé; kalle en tvilsom oppdrettsreke for norsk sjøkreps (scampi).
Når blir Norge et land med matstolthet? Ikke før scampisvindelen er rettet opp. Og det tør INGEN i Norge gjøre ser det ut til. FOR et matland, verdensmestere og stjerner til tross!

Print Friendly, PDF & Email