Scampi i Lønstrup. Med deilig oppskrift!

Scampi, tallereken3_edited-1

I Danmark kan man scampi. Både med riktig navn og innhold. Men dessverre; når danske produsenter sender “scampi” til Norge, er det oppdrettsreker de sender. Ikke scampi. Det “har man valgt i Norge”! En aldri så liten matsvindel altså. Så da så!For scampi har aldri vært oppdrettsreker. Det er norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus), og ikke noe annet. På bildet under ser du hvordan det skjer. Kikk nøye på forpakningen. Der står det helt riktig King Prawns, marinerede kjæmperejer, og marinerade jätteräkor.
OG DET ER DET!
Så, for å tilfredsstille norske produsenter, importører og matkjeder, legger vi på et “norskbestemt” råvarenavn, nemlig scampi. Noe det altså ikke er. Er det ikke deilig da dere; i Norge kan vi lure en hel matnasjon. Med verdens norskeste skalldyr. Snakk om å være i utenforland!!

Dette er IKKE scampi. Det har aldri vært det , og kan aldri bli det. Men “forøvrig kan man gjøre som man vil!” I Norge og Kardemommeby!
3b. Scampi interi, Læsø_edited-2
Kikk så nøye på denne forpakningen. Scampi interi står det til venstre. Interi betyr litt enkelt sagt; bare sjøkreps, eller 100% sjøkreps. Ellers ser du det franske og spanske navnet. Og det latinske. ALT HELT RIKTIG! Fra verdens største eksportør av scampi (norsk sjøkreps): Læsø Fiskeindustri.
BlackTiger, Nordic Seafood Danmark_edited-2
Og her ser du den internasjonale og “skandinaviske merkingen”. Og der er jo ikke vi med.  Rejer og räkor står det. Ikke scampi! Ikke før råvaren kommer til Norge. Da er oppdrettsreker plutselig blitt sjøkreps.

Så over til vår egen, norske scampi, produsert i Danmark. For i Norge får du ikke kjøpt dette flotte råfrosne produktet. Bortsett fra engros. For man vil jo ikke ødelegge for oppdrettsrekebransjen ved å forvirre Norge. Det holder at DE SELV er det :

Jomfruhummer, råfrosne
Disse kjøpte vi i Fakta i Hjørring. Råfrosne, deilige scampi. Vel litt små; ca 20 til 25 på kiloen. Men etter litt kjøkkenarbeid blir de fantastiske. Selv hadde jeg nok ønsket levende, litt store teinefangede sjøkreps fra Seashell AS på Frøya.
Scampi, ute av skallet
Sjøkrepshalene er vridd fra hode og klør, og forsiktig tatt ut av skallet. De sorte strengene ligger nede til venstre. Ikke bry deg om at tre av dem har noe mørkegrønt over seg, det er helt vanlig både med norske reker, og med sjøkreps.
Scampi, sommerfugler
Så skjæres de nesten igjennom, og brettes ut, nesten som sommerfugler. Til venstre; sitrusflaksalt fra middelhavet. Fra Fakta i Hjørring.
Scampi, saus
Skallet koker du inn med et par spiseskjer rød Aalborgsnaps, litt hvitvin, og creme fraiche.
Scampi, sausen siles
Så siler du fra den innkokte kraften (sausen). Før du legger opp som på neste bilde.

Scampi, tallereken

Scampi med asparges (2 personer)

Ingredienser:
8-10 små scampi (norsk sjøkreps)
skallet fra krepsen
2-3 ss rød Aalborg snaps
2 dl god hvitvin
2 dl creme fraiche 38%
salt og pepper
asparges
dill
olivenolje evt smør
Slik gjør du:
Vri hodet og klørne fra scampihalene. Legg dem på flasken og trykk ned med håndflaten til du hører de “brekker”. Ta forsiktig ut halekjøttet.  Legg dem med ryggen opp, skjær nesten igjennom. Fjern den sorte strengern  og brett dem ut. (se bildene)
Salte lett. Legg dem i kjøleskapet mens du koker saus på skallet, akevitten, hvitvinene og creme fraiche. Sil av når innkokt til passe konsistens.
La aspargesen koke til de akkurat skifter farge, da er de ferdige.
Varm opp litt olivenolje (god varme), legg i scampiene med ryggen ned. Følg med til de akkurat skifter fra gjennomsiktig til hvit farge. Da er de ferdige, og blir virkelig saftige og gode. Ikke som butikkokte, som både er tørre og grovkornete i konsistensen. Legg til slutt opp som på bildet. Pynte med litt dill, og server med et godt brød til å dyppe i sausen.

Vel bekomme!