Scampi Jacobs

Kokte sjøkreps i en forpakning som skal holde seg i 18 dager. Innholdet ser fint ut, og er det delvis også. Det er selvfølgelig gledelig at vi får teinefanget norsk sjøkreps til en forholdsvis rimelig pris: 332 kroner kiloen. Ute i verden ellers kan prisene ligge på nærmere 600 kroner kiloen, fordi denne råvaren regnes som et av verdens beste skalldyr. Nettopp det har jo vært grunnen til at svindelen ble iverksatt i 1980-årene. Da jeg selv var rundt 40 år gammel.

Norgesgruppen har begynt å selge kokt scampi i langtidsholdbare forpakninger, under merket Jacobs utvalgte! Norsk sjøkreps står det på pakken, og akkurat det er det jo i den også. Så hvorfor skriver jeg da scampi? Jo, det skal jeg kort forklare; dersom disse sjøkrepsene hadde kommet på markedet for, la oss si tredve år siden, hadde det helt sikkert stått scampi på pakningen. Og man hadde vært stolt av å kunne skrive det. På den tiden var nemlig norsk sjøkreps under navnet scampi helt vanlig i norske kokebøker, og over hele den seriøse matverden ellers. Men akkurat da iverksatte «næringen» Norges største svindel med råvarenavn, og ødela en av verdens beste råvarers ry og renommé. Med Mattilsynets velsignelse. Det vil si; Mattilsynet eksisterte ikke på den tiden, og mange av deres ansatte ble født da svindelen oppsto. Og da er det greit, de vokste jo opp med den!

Dette er innholdet i pakningen; flere sjøkreps hvor klørne lå løse, og hvor de falt av når du tok opp sjøkrepsen, og litt stor forskjell på størrelsene var det. Jeg skal IKKE klage på tiltaket, men ting kunne nok vært gjort bedre. Så lenge sjøkrepsen er bæredyktig fisket unner jeg alle å smake på dette deilige sjødyret.

Hvorfor kalle sjøkreps for scampi i Norge?

Mange har spurt meg om hvorfor jeg maser sånn om å kalle norsk sjøkreps for scampi i Norge. Da spør jeg gjerne tilbake; synes du det blir riktigere å kalle oppdrettsreker fra østen for scampi? I Norge! Scampi er jo det italienske navnet på norsk sjøkreps, ikke på reker, sier jeg.
Nei, vi skal absolutt IKKE kalle norsk sjøkreps for scampi i Norge, vi skal kalle dem for norsk sjøkreps. Det jeg til kjedelighet prøver å si er at vi ikke skal kalle oppdrettsreker for scampi! Oppdrettsreker er reker! Scampi er sjøkreps. Helt frem til nå nylig het de tigerreker, nå heter de vannameireker. Selv om det står scampi på pakkene i de tre kjedenes butikker er det vannameireker i pakningene. Reker som er ansvarlige for at 40% av mangroveskogen er borte.

I innholdsfortegnelsen for rekene med 18 dagers holdbarhet kan vi lese at E202, E211 (ascorbinsyre og sitronsyre), og E30 og E330 (kaliumsorbat og natriumbenzoat)er blant innholdet. Enhver får spise hva enhver vil, men kanskje ikke for ofte.

I kjedebutikkene finner vi i dag bare vannameireker i posene det tidligere lå tigerreker i. Begge er oppdrettsreker som har vært medansvarlige for at 40% av mangroveskogen er borte.

Forsøkte med vannameireker

Norgesgruppen forsøkte seg med å merke posene med vannameireker som hele den seriøse matverden gjør. Det gikk ikke; de solgte ikke så mye da, så de har valgt å gå tilbake til å bruke sjøkrepsens navn scampi igjen. Men det er vannameireker i posene! Er vi forbrukere virkelig så dumme Norgesgruppen?
Alle de andre to kjedene bruker konsekvent navnet scampi på vannameirekene. Finnes det ingen etiske betenkeligheter hos disse kjedene? Ingen etisk forståelse av hva dere har solgt under navnet scampi de siste tredve årene? Reker som har ødelagt mangroveskogen i kronenes tegn. I denne sammenhengen blir det patetisk å vise til ASC og MSC merking. I oppdrettsrekenes tidsperspektiv; det blir som å vaske hendene i møkkete vann og avslutte med klor!

Selg råfryste sjøkreps istedenfor kokte!

Slik ble scampi, eller norske sjøkreps, merket for noen få år siden, og solgt fryst ned på feltet (Læsø Fiskeindustri, Danmark). Dvs helt til den smarte Norske «næringen» uten etisk forståelse ødela denne råvarens ry og renommé. I dag bruker de det franske navnet langoustine istedenfor. Direkte flaut for et land som prøver å kalle seg et matland. Nephrops norvegicus; vår egen norske sjøkreps!

Ellers selger kjedene vanlige norske reker, argentinske villreker med eller uten skall, og norsk sjøkreps (Norgesgruppen). Det hadde vært mye bedre om forbrukeren hadde fått kjøpt råfryste sjøkreps enn ferdigkokte. Et langt bedre produkt, som er helt vanlig utenfor Norge, og som feks REMA 1000 solgte helt til de så at fortjenesten var større ved å selge «scampi». For hvem vil selge to forskjellige råvarer med samme navn i samme butikken? Så REMA valgte den uetiske løsningen; den som ga mest salg og kroner: oppdrettsreker under sjøkrepsens italienske navn scampi. Råvarestolthet og forståelse for mangroveskogen ødeleggelser gir de blaffen i. Alle de tre kjedene! Hvilken type mennesker er det som har ansvaret for etikk i disse tre kjedene, når dette kan skje, blir de styrt ovenfra? Er ikke jobben deres å handle etisk i alle sammenhenger!