Scampi, COOP, og Rema 1000

Denne tar kaka! Her har produsenten satt navnet Scampi fritti på en pose med oppdrettsreker. De har ikke engang satt rettens navn i hermetegn. Utrolig frekt! Scampi fritti er sjøkrepsens signaturrett nr 1. Og det har den vært i langt mer enn hundre år. En klar matsvindel. Disse er produsert for COOP!

I Norge har vi tre kjeder som styrer matmarkedet, i all hovedsak med de samme varene. COOP og Rema 1000 er to av dem. Den tredje; Norgesgruppen, ser ut til å ha oppfattet at scampi ikke er tigerreker, men norsk sjøkreps italienske (og engelske) navn. Eller toner de ned salget fordi nærmere 40% av mangroveskogen er borte på grunn av oppdrettsrekene? Ikke vet jeg, men jeg vet at Rema 1000 og COOP selger “scampi” som aldri før! Dette svaret ga pressesjefen i COOP meg for noen år siden:

«Scampi har etter hvert blitt etablert som handelsnavnet på en rekke rekearter av (primært) tropisk opprinnelse. Vi vet ikke hvorfor det har blitt sånn og er enig i at man heller burde benytte de mer korrekte navnene tigerreker, kongereker, kjempereker, etc. Vi tar din henvendelse til etterretning og vil sterkt vurdere å gå over til å bruke mer korrekte betegnelser i framtiden»
Kristin Paus, Pressesjef COOP

Vanskelig å se forskjell på scampi og oppdrettsreker?

Ingenting har skjedd, tvertimot!
Dette er nok hovedårsaken til at det er blitt sånn Kristin Paus:

«Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvannsreker»
Trygve Åsvestad i Polar Seafood til bladet Norsk sjømat nr. 5 2008.

Denne posen fra COOP fant vi i Danmark, men den vil du IKKE finne i norske butikker. I Norge, sjøkrepsen hjemland, setter vi sjøkrepsens italienske navn på oppdrettsrekene fra østen! Denne er riktig merket, også med norsk tekst på baksiden.

Han kunne like gjerne sagt: “Når skrubbeflyndre kalles Dover Sole i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for denne flyndrefisken”

Og det er matsvindel!

Dette er KUN gjort for å ta ut mer fortjeneste ved å spekulere i en annen råvares ry og renommé. Og det heter misbranding, -mismerking på norsk kanskje, (bevisst feilmerking av en råvare).
COOP har også et produkt de kaller Scampireker. Det er det faktisk ingenting i denne verden som heter. Muligens har de “hentet” det fra “Shrimp scampi”, som er en måte å tilberede reker på. Akkurat som CHICKEN SCAMPI, LOBSTER SCAMPI, SCALLOPS SCAMPI, osv. Det betyr IKKE at chicken er en scampo, det viser kun til en tilberedningsmåte, “the scampi way”. Altså en forloren rett.

Oppskrift på Scampi fritti fra 1963. Alle visste hva scampi var før denne matsvindelen ble etablert i Norge i midten av åttiårene. Leif Borthen var VG´s matskribent i en årrekke. (Aschehoug & co) Så og si alle seriøse kokebøker fra den tiden hadde med oppskrift på scampi fritti. Gyldendal store kokebok fra 1979 har 5 oppskrifter med norsk sjøkreps under navnet scampi.

Rema 1000´s matsvindel

Bildet viser ett av mange “scampi”-produkter fra Rema 1000. Disse oppdrettsrekene har overhodet ingenting med scampi å gjøre. Dette er enten tigerreker eller vannameireker. Kan det virkelig være så vanskelig å merke posene med det riktige navnet tigerreker, som de gjør i hele den seriøse matverden, eller med nykommeren vannameirekenes navn?

Oppdrettsrekene har vært ansvarlig for at nærmere 40% av verdens mangroveskog er borte:

«Mellem 30 og 40 procent af mangroven er i dag ryddet for at skabe plads til rejefarme.» Ifølge wwf.dk.

Dette er scampi, som vi ser av det italienske og engelske navnet på norsk sjøkreps. (fiskeplakat fra Scandposters)

EU´s matsvindelnettverk

EU Food Fraud Network, FFN (EU´s Matsvindelnettverk), ble etablert etter hestekjøttskandalen og består av 28 nasjonale kontaktpunkter i medlems-statene i tillegg til Sveits, Norge og Island, Europakommisjonen, og kontkatpunkter i FFN.
Norge er altså med i denne sammenslutningen som skal arbeide for å få slutt på matsvindel.

De engelske Fish Labelling Regulations gir anledning til å bruke 4 riktige navn på Nephrops norvegicus (norsk sjøkreps) i salgsøyemed. Det er IKKE tillatt å bruke navnet scampi på oppdrettsreker!

Matsvindel

Matsvindel oppstår når mat eller drikke selges på en måte som bevisst misleder eller lurer forbrukeren med større fortjeneste som mål:

Food fraud is a collective term used to encompass the deliberate and intentional substitution, addition, tampering, or misrepresentation of food, food ingredients, or food packaging; or false or misleading statements made about a product for economic gain. (Spink and Moyer (2011))

(Matsvindel er et samlebegrep brukt for å inbefatte ordene tilsiktet og bevisst erstatning, tilsetting, tukling, eller feilaktig fremstilling av mat, matingredienser eller matemballasje; eller falske eller misledende påstander om et produkt med større fortjeneste som mål.)

Korrekt merket pose med tigerreker (black tiger shrimps), også på norsk, svensk og dansk. I Norge ville posene enten fått en lapp med navnet SCAMPI klebet på, eller det ville stått scampi istedenfor “Hele rå reker”! Men denne posen vil du nok ikke finne i Norge. Den er jo riktig merket!

Misbranding

A product is considered misbranded if it is offered for sale under the name of another food”
U S Food and Drug Administration

Et produkt skal ansees som  mismerket når det tilbys for salg under et annet navn; når det er tilbudt for salg under et annet matprodukts navn.
Legal Information Institute

Så er det opp til deg å tolke hva du mener scampi er, og om du mener det er matsvindel eller mismerking å sette et sjødyrs verdenskjente navn på et helt annet sjødyr for å tjene mer penger. (Sette sjøkrepsens navn på en reke.)
Eller at når en svindel har vart noen år, så er det OK, da er svindelen blitt et begrep, som en importør så poetisk skrev i et svar til meg.
Når jeg er i Frankrike kan jeg ikke akkurat si at jeg er fornøyd med å få en Norzola når det står Roquefort på pakningen. Heldigvis har Roquefort beskyttet betegnelse.
De to kjedene COOP og REMA 1000 ser ikke ut til å ha oppfattet dette; manglende kunnskap, ungdommelig likegyldighet, eller bevisst manipulering med råvarenavn?
Det aller beste for å sikre norske råvarenavn (Nephrops NORVEGICUS i dette tilfellet) er å gi det en eller annet beskyttet betegnelse, eller at en produsent søker om spesialitetmerke. Da er du sikker på riktig navn, og kan glemme matsvindel.

Tilslutt tar vi med en oppskrift på Scampi fritti fra en norsk kokebok fra noen tiår tilbake:

Scampi fritti

Ingredienser:
12-16 sjøkreps
(salt)

Frityrdeig:
1 dl hvetemel
1 egg
1 dl pils, eller vann
1 ss smeltet smør

Til fritering:
jomfruolje, 170 grader
friteres 2-3 minutter
Slik gjør du:
Klipp opp skallene og forsøk å få halekjøttet helt ut. Rør mel, eggeplomme og væske sammen til en jevn deig. Tilsett smøret. Pisk hviten stiv og bland den forsiktig i deigen.
Dypp krepsen i frityrdeigen. Legg noen om gangen i det oljen og kok dem til de er gyllenbrune. Snu under kokingen. Ta dem opp med hullsleiv og la de renne av seg på husholdningspapir.
Server med sitronbåter, remulade eller majones og sprøstekt persille.

Print Friendly, PDF & Email