Røykelaks eller ørret!

Det nærmer seg julaften. Har du røkt fisk i år? Du rekker det enda, men må nok forte deg litt. Denne er laget med en oppskrift jeg brukte på Bresaola for mange år siden.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser

Laks og ørret2Røykelaks høres liksom litt fint ut. Men røkt god ørret er like fint. Eller godt om du vil. Selv foretrekker jeg ørreten. Før var det bare snakk om villfisk. I dag er det for mange både dyrt å vanskelig å få tak i. Så vi får heller bruke det nest beste; oppdrettsfisk.

Omdiskutert, javel, men vi har ikke noe særlig alternativ. Vi behøver jo ikke spise det altfor ofte, hvis vi har noe imot oppdrettsfisk mener jeg!

Røykelaks, lake, ingr_edited-1

For mange år siden lagde jeg Bresaola, det saltede, pressete og modnete okse og hestekjøttet som produseres i Italia. Jeg lagde mitt med mørbrad. Kjøttet fikk ligge i en lake med mye godt, før det ble hengt til tørking. Så, for moro skyld prøvde jeg samme laken til røykelaks og ørret. Og siden har jeg gjort det akkurat slik.

Ørret i lake_edited-2
Fisken er nettopp lagt i laken. Legg over noe slik at den ligger under laken hele tiden. En brødfjel med en liten kjele med vann på  feks.

En lake med masse godt, som gir fisken en deilig smak. Og kanskje ikke minst; jeg kaldrøyker fisken akkurat kort nok til at den har en myk konsistens. Ikke som den litt for faste røykelaksen du ofte får kjøpt. Litt mindre holdbarhet, men mye bedre.

Ørret, klar til røking
Fra røyking av ørret for noen år siden. Godt med enerbærkvist, eller bresk som de sier her i Breskelia, hvor vi bor.

Og den holder fint i fryseren et par måneder. Har du mulighet til å vakuumere den også? Ja, da skulle alt være lagt til rette for godfisk på julebordet.

Røyiking, ovnen_edited-1
Fisken røykes. Her i en halvautomatisk røykovn, hvor du bruker briketter av røykespon med et stort utvalg i forskjellige treslag egnet for røyking.

Røykelaks elle ørret.
Ingredienser: (til 2 fisk på 2-3 kilo)

Lake:
2 laks eller ørreter på 2-3 kilo
1 kilo salt
½ kilo sukker
3 liter vann
1 spskj enerbær, pepperkorn,
1 gulrot i skiver
l laurbærblad
1kvist rosmarin
1 kvist timian
appelsinskall fra 1 appelsin
½ sitron og skall fra 1 hel
Slik gjør du:
Kok opp, og la småkoke i 10 min. Avkjøl.
Fileter fisken, la brystbena sitte på. Legg fiskesidene i laken 1,5 døgn. Dersom du liker den litt salt og fast i fisken, lar du den ligge 2 døgn. Ta opp av laken, skyllraskt under kaldt vann og legg de ferdige filetene i plastpose i kjøleskapet til neste dag, (jeg bruker brødposer; én trukket inn fra hver side), eller i dunk med lokk. Neste dag røyker du dem i 12- 14 timer (over et par dager), på rundt 15-17 grader. Hold uansett temperaturen under 25 grader.

Julefrokosten
Et litt eldre bilde som man kan se. Dette er fra et familiejulebord for 25 år siden. Det meste er hjemmelaget.

Så kan du vakuumere, eller pakke dem godt inn, og legge dem i fryseren til du skal bruke dem. Først da fjerner du brystbena og de små ekle som stikker rett opp i filetene. De tar du enkelt med en fiskepinsett.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser