Pesto og casarecce

Pesto
Basilikum, olivenolje, parmesan, pinjekjerner og hvitløk er råvarene du trenger. Og for å få den litt autentisk; en god morter som denne.

Casarecce er en pastatype fra Sicilia, som ser ut som et litt vridd rør. Navnet betyr noe så enkelt som “hjemmelaget”. Flere områder lager sin egen casarecce, og litt forskjell er det i fasongen, men den fra Sicilia er nok den mest kjente. Vår er ikke hjemmelaget, men det er pestoen. Og den er laget i morter.

Pesto, basilikumens ener!

Pesto brukes ikke bare i pasta og supper, den er også et naturlig følge til gryteretter, sauser, og i potet-gnocchi som i Genova kalles trofie. Den har til og med fått sitt eget akademi der.
Et malerisk innslag i det gamle Genova var flåten av små båter kalt dispense ambulanti, eller «bevegelige butikker», som lå tett i tett langs bryggene. Her fikk man kjøpt alt i spesialiteter fra området. I første rekke minestrone, den tykke grønnsakssuppen med en god klatt pesto som ble tilsatt i siste øyeblikk, før den ble rørt ut og smaksatte suppen. En suppe er utenkelig uten pesto. Det samme er den franske pistou. Men idag altså: casarecce.

Morter og pesto
Ingrediensene er mortret godt, nå gjenstår det å røre inn god olivenolje. Hele prosessen er litt arbeidsom, du velger selv om du vil knuse hvitløken først, eller knuse den i morteren. Men så er det jo litt moro å ha laget den som mange mammaer enda gjør det i Italia.
Pesto ferdig
Pestoen er ferdig, litt grov og rustikk blir den, men deilig sammen med casarecce. Den sniker seg inn i de små “hulrommene” i pastaen.
tomater
Imens pastaen koker, krydrer du noen kirsebærtomater med salt og pepper, har i litt olivenolje, og setter alt under grillen til tomatene sprekker litt opp.
Pesto, ost, kokevann
Pesto til venstre, så revet parmesan til å drysse over, og til høyre en liten form eller skål til å helle av litt av pastaens kokevann i. Det skal tilbake når du blander sammen pastaen med pestoen.
Pasta og pesto3
Og slik ble denne deilige retten. Ved siden av bruker vi italiensk sprøtt flatbrød, laget på grissinideig. Du får den hos Meny. Bak står en flaske av vår dyreste olivenolje. til å dryppe noen dråper over retten med.

Her trengs ingen oppskrift utover å blande litt etter egen smak, og kikke litt på bildene over. Den helt spesielle formen på casarecce passer ypperlig til litt fyldige pastasauser. Som denne pestoen feks.

Print Friendly, PDF & Email