Oppdrettsreker med avføring

Denne retten kan du aldri lage med tigerreker eller vannameireker; de eneste store oppdrettsrekene du får kjøpt i Norge; de kan nemlig inneholde rester av avføring fra mennesker og dyr. Og spor av antibiotika. Disse rekene må varmebehandles, sier importørene og matkjedene. Carpaccioen på bildet er med scampi (norsk sjøkreps). Alternativt kan du lage det med argentinske villreker. (Se oppskrift her)

TV 2 har nettopp testet vannameireker, den ene av de to som feilaktig kalles scampi i Norge. I så og si alle prøvene ble det funnet noe de færreste av oss ønsker å få inn i kroppene våre, og absolutt ikke ledsaget av en god hvitvin for eksempel.

E-coli og enterokokker i alle posene

  1. Spor av antibiotika; «Kan være av typer vi ikke testet», altså litt mer sjeldne typer, sa de på NMBU, universitetet på Ås. Det ble testet to ganger med to måneders mellomrom, med samme resultat; spor av antibiotika. (Ble ikke funnet på COOPs Fra havet.)
  2. E-coli ble funnet i smeltevannet i alle posene. Kommer fra avføring fra mennesker eller dyr.
  3. Vekst av intestinale enterokokker ble også funnet i alle prøvene. Kommer fra avføring fra mennesker eller dyr.

Bare tanken på hva som kan finnes i tarmen og smeltevannet får de fleste oppegående mennesker til å reagere. Noe av det mange har reagert sterkt på, er at importøren ØFAS hardnakket hevdet at e-coli og enterokokker «kommer fra rekene selv, de finnes naturlig i tarmene deres». Dette ble sterkt tilbakevist av forskerne ved universitetet; de finnes bare i avføring fra mennesker og dyr.

Dette er vannameireker, ikke scampi. Og dette er reker som er testet to ganger med svært dårlig resultat. Det blå ASC-merket garanterer «ansvarlig oppdrett av fisk og skalldyr», men ikke kvalitet. Det står ikke noe om at rekene må varmebehandles på denne etiketten.

Må varmebehandles

Både Norgesgruppen og ØFAS viste til at rekene må varmebehandles, ergo; forbrukerens feil hvis de blir syke? Det står heller ikke klart på posene at de må varmebehandles, noen av dem har med oppskrifter, det er alt. Det holder ikke; store reker brukes også rå i carpaccio, i sushi, som tartar og andre retter. Da må det klart advares mot slik bruk.

 

«Driftsmåten har skapt grobunn for sykdom hos rekene, og derfor gis det store mengder antibiotika, samtidig som vannet tilføres pesticider, andre kjemikalier og salt. Etter mindre enn 10 år er dammene forslammet, og ubrukelig til videre drift. Uegnet til ris, og mangroveskogen er ødelagt eller hugget bort, skogen som har den egenskap at den beskytter kystlinjen mot erosjon. Et eldorado for fisker, fugler, apekatter, krepsdyr og andre skalldyr. Men ikke nå lenger.» Fra en dokumentar på tyske ZDF i 2007.

Mangroveskogen

Nærmere 40% av verdens mangroveskogen er bort, i hovedsak på grunn av oppdrett av disse rekene; en større katastrofe enn regnskogens og korallenes tilsammen:
«At least 35% of the area of Mangrove forest has been lost in the past two decades, losses that exceed those for tropical rain forests and coral reefs, two other well-known threatened enviroments.» American Institute of Biological Sciences, October 2001.
TV 2 forsøkte å få til et besøk hos oppdretteren i Vietnam, men ble stoppet «på grunn av covid 19». En søkt unnskyldning for å nekte innsyn. Matkjedene viste også til ASC-sertifisering:

«Skogbruksledelsens politikk og lover i Vietnam, hvor blant annet Selva reker sertifiseres, fremmer ikke en sunn mangroveskog med full økosystemfunksjon. Bønder eier sjelden landet de produserer på, så de har ikke noe insitament til å beskytte og ta vare på mangroveskogen. Som et resultat er mangroveskogen fortsatt truet.» (change.org)

Disse rekene fortjener absolutt ikke nøkkelhullmerket. På det blå «oblatet» oppe til høyre står det: Ofte kalt scampi, selv om det betyr sjøkreps. Amatørtøys! Vet Fiskemannen hva kongereker er? Det går nemlig på antall reker pr kilo, det er ikke salgsmerkenavnet på en råvare.

Nøkkelhullmerket

Mattilsynet har i en årrekke gitt disse rekene Nøkkelhullmerket, noe matkjedene begjærlig har brukt for alt det er verdt. For dem! Merket er borte fra listen i dag:

«Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.»

Denne posen er helt riktig merket; dette er villfangede reker, solgt under navnet kongereker, som angir størrelsen på rekene. Men ICA jagde vi jo tilbake til Sverige igjen, sammen med Lidl. Så da vil vi vel ikke ha mer enn 3 matkjeder da?

Og slik går utviklingen; sakte men sikkert, men ikke så mye fremover.