Tid for ugressmat!

Det er utover nå du virkelig kan gjøre kupp i hagen, dersom du er så heldig å ha ugressproblemer. For ugressmat er godt! Lenge utover nå finner du de fineste og deiligste råvarer uten å måtte kjøpe dem i grønnsaksdisken. Skvallerkål, brennesle, løvetann, litt senere rødkløver og mye mer.

Den forhatte skvallerkålen, men også elsket av noen. Nesten håpløs å bli kvitt

.

Vi prøver først en skvallerkålsuppe, med dette hagens verste ugress, kanskje nest etter løvetannen da. Bilde øverst.

Skvallerkålsuppe

Ingredienser:
2 håndfuller unge skvallerkålblader
1 stor sjalottløk
2 hvitløkfedd
smør
2 hardkokte egg
mel
grønnsakbuljong eller kraft
fløte
din beste olivenolje
salt, pepper fra kvern, muskatnøtt
Slik gjør du:
Skyll og grovhakk kålen. Smelt smør i en passe kjele og la bli blank. Rør i mel og spe med buljong/kraft. Ha i den grovhakkede kålen og la småkoke i 10 minutter. Spe med litt fløte og kok litt videre. Kjør alt i stavmikser. La koke litt til. Smaksett med salt, pepper og revet muskatnøtt. Server med et halvt hardkokt egg. Drypp over litt av din beste olivenolje.

En kjempeløvetann i en av hagens skråninger. Og den trives godt sammen med brennesle. Hadde den enda vært godt bleket, da hadde det vært noe.

Løvetannsalat

Ingredienser:
2 store håndfuller små løvetannblader
3 skiver bacon
3 loffskiver
3 hvitløkkløfter, presset
3 spskj olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du:

Vask løvetannbladene. Skjær baconet i små firkanter. Gjør det samme med loffskivene uten skorpe. Brune baconet, ha i litt olivenolje dersom baconet er uten noe særlig fett. Etter 3-4 minutter har du i loffbitene og lar dem langsomt bli lysebrune og sprø. Press over hvitløken tilslutt. (Når loffen ser sprø ut) Tilslutt heller du over din beste olivenolje, salter og peprer og blander salaten. Spis den med en gang, før salaten ”faller sammen”!

I denne løvetannsalaten er også kokt egg og kløverblomster med på å gi smak.
Oppskrift her.

Brenneslesuppe hører også våren til. Brennesle kan godt erstattes med et annet av vårens ugress; meldestokk.

Neslesuppe (4 personer)

Ingredienser:
1 liter vann
2 poteter
1 stor bunt brennesle            
1 stor finhakket løk og en finhakket hvitløk
1/4 liter fløte og 2 hardkokte egg
1 buljongterning, eller hjemmelaget, og salt og pepper.
olivenolje og gressløk
Slik gjør du:
Løk, poteter og hvitløk surres i litt olivenolje i en kjele. Den skylte og forvellede brenneslen finhakkes og får surre med. Fyll på vannet og en buljongterning. La alt koke til potetene er kokt. Tilslutt rører du i fløten. (Suppen kan gjerne kjøres i hurtigmikser før du blander i fløten. Kok den da inn litt.)  Serveres rykende varm med en eggebåt, nyklippet gressløk og baguette.

Tilslutt tar vi med en deilig brenneslestuing som passer godt til grillet kjøtt og stekt fisk.

Brenneslestuing/kl¯verris
Til venstre ris med rødkløver, til høyre neslestuing med tynne striper av oppbløtt, tørket steinsopp. Som du sikkert ser, dette bildet er flere år gammelt. Men godt var det.

Brenneslestuing

Ingredienser:
1 liter unge brennesleblader
smør, mel og melk
salt og pepper
revet muskat (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Forvell og finhakk brenneslen. Lag en forholdsvis tykk hvit saus av smør, mel og melk. Spe gjerne med litt av kokevannet. La koke til melsmaken er borte, ca 5-10 min utter. Ha i brenneslen og la surre med et par minutter. Rør godt. Tilslutt krydrer du med salt, pepper og nyrevet muskat. Avrund gjerne med litt meierismør rett før servering(må ikke koke).  Bruk samme oppskriften til meldestokkstuing, hvor du bytter ut med blader og bløte stilker av meldestokk.

 

Print Friendly, PDF & Email