Mortensgås igjen; 11. november!

En gås som veier 5-6 kilo trenger ca 3 timer steketid.

Det er egentlig mange måter å lage Mortensgås på, til Mortensmesse som vi sier i Norge. Det er seks dager igjen til 11. november, dagen man feirer den. Den romerske soldaten Martin, som ble biskop av Gallia, og senere utropt til skytshelgen, var så blyg og lite interessert da han skulle utnevnes, at han rømte og gjemte seg. Og hvor gjemte han seg? I en gåseflokk! Men gjessene forrådte Martin, høylytte som de er. Han ble raskt funnet, og utnevnt. Martinsdagen er altså en straff for at gjessene forrådte ham.

Det er som sagt flere måter å lage Mortensgås på; her med grønnsaker i stekeskuffen sammen med vann og litt god kraft. Grønnsakene kan du kjøre i hurtigmikser til sausen, eller spise som tilbehør.

Helstekt gås

Ingredienser:
1 gås
sitron
eple og evt. plommer
salt og pepper
vann og buljong/kjøttfond
Slik gjør du:
Gni inn gåsen med sitron og krydder, både innvendig og utvendig. Fyll den med oppdelte epler og evt. plommer. Bind den opp som på bildet. Legg den i en stekeskuff med brystsiden opp i 185 graders stekeovn. Hell i vann og fond. (En gås som veier 5-6 kilo trenger ca 3 timer steketid. Innertemperaturen skal være ca 80-85 grader.) Øs jevnlig over kraft. Bruk aluminiumsfolie dersom den blir for mørk.
Hell av skyen og stek videre 10 minutter ved 230 grader.  Ta gåsen ut og la den hvile ett kvarter. Skjær opp ved bordet.
Lag en deilig saus med skyen, som du jevner, og avrunder med litt seterrømme, og en klikk smør som ikke må koke, bare nedsmeltes og røres ut. Gåsefettet skummer du, og har på glass eller krukke til senere bruk.

Krås, hals, hjerte og lever; alt kan stekes med i stekeskuffen, eller gåsen kan fylles med det. Skjær fint opp og server som tilbehør. Halsen er fantastisk å gnage. Skinnet rundt kråsen tar du av når alt er kokt/stekt.
Løk, stangselleri, 2 tomater, gulrøtter, purreløk, persillerot, epler og appelsinbiter; alt kan steke med i skuffen, noe kan også stuffes før du syr igjen.
Det meste av fettet er tatt ut, og gåsen er klar til å fylles og syes, evt lukkes med pinner.. Fettet lar du smelte i en kjele, og bruker til rødkålen.
Fettet skummes av, og kraften blir basisen i sausen. Lag gjerne tradisjonell saus med smør og mel, eller bruk maizena.
Sausen har fått koke inn, maizena er jevnet inn, og litt juks er brukt; sukkerkulør. det går helt greit.

Hjemmelaget rødkål

Ingredienser:
1 rødkålhode, ca 1,5 kilo
100 gr. fett, smør eller margarin(gåsefett er topp!)
1 1/2 dl. 5% eddik
2 dl ripssaft og/eller et par sure epler
litt sukker og salt
Slik gjør du:
Fjern de ytterst store bladene, og del kålen i fire. Skjær vekk stokken. Snitt resten av kålen i ikke for fine strimler. Varm opp fettstoffet og ha i kålen. Vend godt. Tilsett eddik, ripssaft og/eller eplebåter med skrell, litt sukker hvis det virker for surt. La kålen putre en times tid ved svak varme under lokk. Vend av og til. Både eddiken, ripssaften og eplene tilsettes for å bevare kålens farve, og gjør også at den mørner raskere.

Her servert med gode poteter og sausen, som tilbehør deilig hjemmelaget rødkål. Du kan også bruke brunede poteter.