Meny går foran!

Litopenaues vannamei/Purdue University. Photo/Robert Rode

For et par dager siden la jeg inn et innlegg på Facebook hvor jeg tok for meg Meny Bøs valg av “Scampi crispy”, som slett ikke er scampi, men oppdrettsrekene vannamei. Jeg skrev hva jeg ment om akkurat det, og ikke lenge etterpå kom det svar fra Norgesgruppen ved kokk og ansvarlig for Menylauget, Espen Lie. (Neida, ikke torpedoen!) Her er både innlegg og svar, og en enkel oppskrift på Scampi grigliati.

To av mange høyst levende sjøkreps innkjøpt hos Br. Berggren i Sandefjord. For meg skal sjøkrepsen enten være levende, rå og frisk, eller som tredje alternativ; råfrosset.

I den senere tid har jeg registrer at Norgesgruppen ser ut til å tone ned salget av oppdrettsreker ikledd det matsvindlede navnet scampi, som altså er norsk sjøkreps italienske (og engelske navn). Jeg la derfor inn denne kommentaren på FB:

Kjære Norgesgruppen! JEG TOK FEIL!
I det senere har jeg ikke sett “scampi” i Meny her i Bø, og trodde at dere hadde blitt enig om å tone ned salget, kalle dem vannameireker for eksempel, som det jo er. Men jeg ser nå at jeg tok feil. Nå er de der igjen; oppdrettsrekene med sjøkrepsens italienske navn scampi. (et av fire påbudte engelske navn også, det er forbudt å bruke navnet scampi på oppdrettsreker i England, DET er nemlig matsvindel der.)
Joda, SCAMPI CRISPY heter de nå, en klar omskrivning av sjøkrepsens signalrett nummer 1: Scampi fritti. Men igjen tar dere helt feil; det er ikke navnet FRITTI som skulle vært skiftet ut, det er navnet scampi. Og det vet dere godt!
Ser at det er ØFAS som har fått danskene til å produsere for dere. Litt rart siden Danmark er verdens største eksportør av norsk sjøkreps (jomfruhummer) under det riktige navnet SCAMPI. Dere vet selvfølgelig at Norge også er det eneste landet i verden som har gjennomført dette tøysete tullet 100%: Scampiens hjemland Norge.
GRATULERER!
En helt klar misbranding som det heter utenfor Norge, matnavnanarkiets hjemland.
(Oppdrettsrekene har forøvrig vært medansvarlige for at 40% av mangroveskogen er borte, men det gjør sikkert ikke noe, penger er jo viktigst?)

Her er sjøkrepsene gjort nesten klare for grilling; klørne er brukket fra og spises som egen rett, paven og den sorte tarmen er fjernet.  Her er mesteparten av hodeinnholdet også fjernet. Personlig fjerner jeg bare den sorte strengen og paven, det smakfulle hodeinnholdet får være med.

Og her er det positive svaret fra Espen:

Neida, du tok ikke feil, det er vel lov å glippe?
MENY og Norgesgruppen har som jeg vet at du har lagt merke til gjort en jobb med å merke alle reker i våre egne merker med artsnavn, og vi etterstreber å bruke betegnelser som Kongereker, tigerreker eller artsnavn i artikler og oppskrifter. Vi heier på deg og din fanesak, og har nesten samme stolthet og kjærlighet til Norsk sjøkreps som deg (nesten, fordi engasjementet ditt er unikt og der når vi deg kun til knærne ). Vi setter pris på at du følger med og strammer oss opp, og at du setter oss på plass de gangene vi glipper. Med 12-14000 varer i en gjennomsnittlig MENY-butikk, mange lokale leverandører og en stor grad av frihet for våre kjøpmenn å gjøre selvstendige valg, kan jeg nesten garantere at vi kommer til å glippe igjen.
MEN, da følger du med, og da skal vi gjøre det vi kan for å rydde opp. Vi heier på deg, og vi håper du heier på arbeidet vi gjør? Jeg tar kontakt med ØFAS, så skal vi se om dette er noe vi kan få løst fremover. God sommer!

Mvh Espen Lie
Kokk, sjøkrepselsker og leder av MENY-Lauget

Og mitt svar:
Hei Espen!
Takk for positivt og ærlig svar. Jeg skal gjøre det jeg kan for å viderebringe det. Også på bloggen min selvfølgelig!

Sjøkrepsen er penslet med olivenolje blandet med salt, pepper og finhakket persille. Så er de klare for grilling. Vi tar dem når det “gjennomsiktige” kjøttet akkurat er gått over til hvitt, og lar dem hvile ett til to minutter.

La meg komplimentere Norgesgruppen for å ta tak i dette, som den første av de tre kjedene som tør å gjøre noe. Et gryende matland som Norge burde gjort noe for mange år siden, men så har vi jo det helnorske i det å ikke innrømme noe da; prestisje, stahet, dumskap, og kanskje manglende matkunnskap. Verdensmestere til tross!
De verste er selvfølgelig importørene/produsentene; Nordic Seafood, ØFAS, Polar seafood, East coast og hva de nå heter. Tett på følger avisenes restaurantanmeldere, som ser ut til å elske “scampi”, og restaurantene selv. Tenk!: I Norge tør ikke engang italienske og “italienske” restauranter å skrive det italienske navnet på sjøkreps i menyen! Takket være de førstnevnte. For et matland vi bor i!

Og slik ble de deilige sjøkrepsen servert; helt enkelt med loff, smør og sitron. Kanskje den beste måten for denne norske, verdens beste sjødelikatesse. Og med et godt glass hvit- eller rosévin.

Så igjen; GRATULERER med tiltaket, som de første som tør! Selv begynte jeg i slutten av åttiårene, og skrev min første matartikkel om det i avisen Varden i Telemark i mai 2000. Over to sider. Men, ting tar som kjent tid i Norge. Vi rir ikke samme dagen som vi saler, som min far alltid sa fra sitt “frivillige eksil” i Frankrike og Italia. Hvor han ofte spiste og tilberedte scampi.

Scampi grigliati

Så enkelt, og så godt; Skallgrillet norsk sjøkreps med loff, smør og sitron.

Ingredienser:
scampi (norsk sjøkreps) 4 til hver delt på langs
jomfruolje
salt og pepper
finhakket persille
loff og smør
Slik gjør du:
Her går det greiest å følge forklaringen under bildene. Husk å ta ut paven, og den sorte tarmen som du ser på bildet under.

Print Friendly, PDF & Email