Løyte gard, lokalprodusent med mangfold!

 I grenda Fjellgardane på veien mellom Drangedal og Gautefall i Telemark, ligger gården mange er innom på vei til hytta. Og mange er de som kjøper med seg av gårdsbutikkens varer på Løyte gard. Ikke bare foredler de produkter fra fiskevannene i området, både sau og gris hører til det mangfoldige tilbudet.  På Løyte gard drev man i alle år med melkekyr. Men for en 6 års tid siden ble trangen til å starte med noe nytt for stor, driften ble lagt ned og kuene solgt. ”Hvorfor ikke gjøre noe med fisken i vannene rundt oss”, tenkte Jørgen, som den gang jobbet fulltid som snekker. Han hadde også flere år med fiske bak seg. ”Javel, du tar vannene, da kan jo jeg ta landjorda da”, sa Olav, Jørgens far. Og slik ble det.

I dag foredler Jørgen i en alder av 46, ørret og sik fra området, mens Olav på 68, og kona Wenche tar seg av produkter fra lam, sau og gris. Altså en svært så allsidig beskjeftigelse på gården med eget velassortert gårdsutsalg. Hvor de selvfølgelig også kan tilby produkter fra andre lokale og regionale småprodusenter.

Jørgen røyker både sik, ørret og innkjøpt laks i røykovnen. Noe selges som fileter, noen skjæres i pene skiver og legges på glass med olje, urter og krydder.

Til å begynne med kunne Jørgen også levere røkt ål, men i fjor kom totalforbudet mot fiske av ål, og i dag er det ørret fra vannene bak Gautefallheia, og sik i storruse fra Nisser og Tokevann som utgjør Jørgens råvarer. Populære produkter, hvor sik og ørret i olje er bestselgerne, og hvor fint avstemte urter og krydder fremhever smaken av fisken. Varmrøykte sik og ørretfileter med forskjellige krydderblandinger og hel rundrenset fisk tilbys også. I tillegg til sikkaviar og innkjøpt laks som varmrøykes.

Gårdsbutikken har et utvalg som har gledet mange på vei til hytta på Gautefallheia. Kortreiste norske produkter av beste kvalitet. Og med et utvalg også fra andre lokale og regionale småprodusenter.

Ingen dårlig måte å utnytte råvarer på, som ellers ville råtnet bort i vannene i området. Jørgen og Monica har nettopp blitt foreldre til sitt første barn. Faktisk det første barnet som vokser opp på gården på 100 år! Monica passer barnet og kaller seg ellers gårdskjerring.

Du klarer deg lenge med gårdens produkter når du skal stelle i stand en god lunsj: To slag sik; i olje og varmrøkt, lammerull og fenalår, og langtidsmodnet skinke skulle holde. Og med godt flatbrød, noen halve kokte egg, rømme, litt sennep og godt smør er det bare kaffen som mangler

Olav og kona Wenche tryller frem de fineste produkter av lam, sau og gris. 50 vinterfora spælsauer og 26 frittgående landgriser har de å ta av. Som blir til skinker, pølser, bacon, postei, sylte, syltelabber, lammerull, pinnekjøtt og fenalår, fårekaker og fåredeig . Grisene forer de opp til 100 kilo, en passe vekt for å lage gode spekeskinker.

Dette er ikke tre måneders skinker! Disse flotte eksemplarene fra 100 kilos griser får henge i det spesialbygde modnings rommet i fra 18 til 24 måneder. Men da er de også perfekt speket.

Og her er det ikke snakk om 3 måneders skinker, de henger til modning i 18-24 måneder, og utvikler den fine spekesmaken kundene setter så stor pris på. Og oppskriftene? Ikke av de nyeste akkurat, Olavs far, som ble født i 1895, var en svært så matglad mann, og likte seg på kjøkkenet med moren. Og det er hennes oppskrifter Wenche bruker når hun lager deilig lammerull, sylte, fåredeig og annet. Helt uforandret.

Litt av utvalget på Løyte gard.

Nedenfor gården beiter sauene og lammene. Og i gårdstunet svinser Olav og Wenches to bordercollier, og Jørgens fuglehund rundt. Hilse på deg vil de gjerne, og nyttedyr er de alle tre; to sauegjetere og en fuglehund til jakten.

De frittgående grisene elsker gjørme og søle. Ikke bare for å klø seg på ryggen, er det for mye sol blir de solbrente. Da fungerer gjørmen som den beste solfaktor.

Et lite stykke inn i skogen forbi gården koser grisene seg på området hvor de kan gjøre som de vil; lete etter gode røtter mellom trærne, inn i husene sine når været blir for dårlig, og blir det for varmt og for mye sol, da ruller og gnir de seg i gjørme som ikke bare brukes til å klø ryggen eller avkjøle seg i. Nei, for griser blir solbrente akkurat som oss, og da er den beste solfaktoren nettopp søle og gjørme. De elsker det, og trives med sitt frie liv. Matrester, kraftfor og masse epler hører også til menyen deres. Derfor blir kjøttet av beste slaget.

Røkt sik og ørret i olje er to topprodukter fra Løyte gard. Krydret uten at den deilige fiskesmaken drepes!

Så på Løyte gard går tradisjon og nyskaping hånd i hånd. I sesongen finner du Jørgen på Bondens marked i Kragerø, på Mersmak i Skien, og selvfølgelig på Dyrskun i Seljord.
Det sies at de vil flytte gårdsbutikken ned til Holte gård, noen få kilometer unna, for riktig å kunne gi et godt tilbud til den matglade; gås, and, kylling, viderefordlede produkter, i tillegg til Løyteproduktene, og håndverksprodusert mat fra andre nærliggende produsenter. Kortreist og ureist mat på sitt beste.

Lammecarre fra Løyte servert med langtidsbakte tomater, kokte blomkålstilker og nyplukkete bønner fra hagen. Det sarte og møre kjøttet fra spælsau passer godt til denne oppskriften.

Lammecarre med langtidsbakte tomater.

Ingredienser:
1 kg. Lammecarre
Olivenolje
Salt og pepper
1 økologisk sitron
1 sjalottløk og 1 hvitløkkløft
Rosmarin
Slik gjør du:
Lag en marinade av olje, sitronsaften, litt revet sitronskall, salt og pepper, finhakket løk og hvitløk og et par rosmarinkvister. La kjøttet ligge i marinaden 3-4 timer. Brun kjøttet først, stek det deretter i stekeovnen 25-30 minutter avhengig av tykkelsen på kjøttet. La det så hvile et kvarter før det serveres, gjerne med noen kokte blomkålstilker og bønner som her. En god hjemmelaget potetpuré, eller råstekte poteter, smaker deilig ved siden av.

Langtidsbakte tomater

4 stilker med kirsebærtomater(ca 40 tomater)
Olivenolje
Salt og pepper
Litt sukker
Balsamicoeddik og en kvist av hver av timian og rosmarin

Skyll tomatene og legg dem i stekeskuffen på et bakepapir(stilkene skal være med). Drypp over olje, balsamico,salt, pepper og litt sukker. Legg urtekvistene over og bak tomatene i ovnen ved 90 grader 6-7 timer.

Print Friendly, PDF & Email