Kaniner, langt bedre enn sitt rykte!

Kari og Johnny2Kaniner er på vei tilbake etter lang tids fravær. De nye som tør prøve seg er yngre mennesker i 25- 40 års alderen, forteller Johnny Dahl på Vaktelgården. De eldre, særlig de som husker kaniner fra krigen, holder seg litt i bakgrunnen. Foreløpig. I Italia, Frankrike, Spania og Portugal er den dagligdags spise.Vi kjenner både til villkanin og tamkanin i Norge, begge to hører til i slekten hare (Leporidae). Man regner med at fønikerne først kom med dem til Spania. Og kaninen, som levde i huleganger, har vært jaktet på i mer enn 120 000 år. De ble domestisert 600 år etter Kristus, av franske munker. Så tamkanin til mat har man hatt lenge. Villkaniner i Norge er rømte tamkaniner.

Kanin, hel
Hel kanin, klar til oppdeling. Lever og hjerte er tatt ut, og tilberedes for seg.
Kanin, delt
Kaninen er oppdelt, ryggstykket, som filetene sitter på bakerst. Resten er ypperlig til finere kjøttgryter!

Og de er på full fart inn i norske restauranter igjen. Både grossister og restauranter tar imot det de kan få, med åpne armer. Det fantastisk milde, smakfulle kjøttet har vært underskattet i årtier, sannsynligvis mest på grunn av krigen, hvor man rett og slett ble lei dem.

Kanin med lever
Slik ligger kaniner i kjøttdisken nedover i Europa. Her fra Menton i Frankrike. Leveren er selvfølgelig med

Det fine med kanin er at man kan tilberede dem med en gang. Her trengs ingen henging til modning, og de egner seg ypperlig til å fryse. Ja, mange mener kjøttet blir bedre etter en tur i fryseren. Og tining av en hel kanin gjør man over to døgn i kjøleskap.

Kanin, lever og hjerte
Verdens beste lever mener kjennere. Og mildere og bedre lever skal du lete lenge etter. Hjerter til venstre.

Verdens beste lever

Kaninen er langt bedre enn sitt rykte. Det er synd at vi i mange år har valgt den bort fra matfatet. For den er utrolig anvendelig, og kjempepopulær i Italia, Frankrike, Spania og Portugal. Den italienske oversatte kokeboken Sølvskjeen(med mer enn2 000 oppskrifter) har ikke mindre enn 21 oppskrifter med kanin.

Kaninlever, med radicchio
Kaninlever med radicchiosalat, tilberedt i Piemonte. Sammen med vinen Langhe Chardonnay.

Av kjennere regnet som verdens beste, så mild og smakfull at tilbehør egentlig er unødvendig, selv om et par tre dråper god balsamico ikke er av veien. Og både hjerte og nyrer er smakfulle, og brukes i mange retter. Så neste gang du skal ha en litt forseggjort lørdagsmiddag, hvorfor ikke velge kanin? Du vil neppe angre.

Kaninrygg med tomater4
Kaninrygg, eller filet med tomater, stekte mandelpoteter og hvitløk, er en rustikk rett med et mildt og godt kjøtt. Den lille indrefileten ser du til høyre.

Kaninfilet med tomater (2 personer)

Ingredienser:
1 kaninrygg med både ytre og indrefileten
salt og pepper
mandelpoteter og hvitløkkløfter
kirsebærtomater, soltørkete tomater, og tomatpuré
italiensk ansjos i olje
hvitvin
Slik gjør du:
Skjær av senen (skinnet) over ytrefileten. Brun kaninryggen lett. Skjær mandelpotetene i båter. Smøre en ildfast form med jomfruolje, og legg i potetene og hvitløkkløfter uten skall. Dryss over litt timian. Sett i 200 graders ovn. Etter 5 minutter legger du kaninryggen på rist over fatet, slik at kraften kan dryppe ned i formen. Legg gjerne et par tre løvtynne fleskeskiver eller spekk over filetene, for saftighetens skyld. Sett ned varmen til 175 grader. Stek kaninryggen i 15 minutter til. Ta ut potetene når de kjennes ferdige(stikk med gaffel).
I mellomtiden legger du de halverte tomatene i en stekepanne med litt olje. La alt putre til tomatene begynner å forandre form. Ha i finhakkete tørkede tomater og en spiseskje tomatpuré. La koke inn litt før du har i en skvett hvitvin. Kok videre til en jevn masse. Salte og pepre. Skjær ut de to ytrefiletene, deretter indrefiletene, som ligger under ryggbenet. Skjær så i pene skiver, og legg opp som på bildet.

Kaninlever rett
Kaninlever regnes som nevnt, av kjennere, som verdens beste. Mild, men samtidig smakfull er den, når den ikke er for mye stekt. Og den trenger ikke mer tilbehør enn et par dråper balsamico og noen salatblader.

Kaninlever med rucola og balsamico

En liten forrett til 4
2 kaninlever
rucola
noen dråper balsamico
Slik gjør du:
Del leveren i små biter, og brune til de er nesten gjennomstekt. Legg litt rucola på tallerkenen, noen dråper av din fineste olivenolje over salaten, og leveren øverst. Drypp et par tre balsamico dråper på tallerekenen.

Kanin med polenta

Kanin på bondens vis, er en rett fra Piemonte. Ikke så mange bønder her hjemme bruker kanin i dag dessverre. Den serveres med polenta og en puré av blomkål og brokkoli. Og er kokt i H-melk. Hvitvin og sitronsaft koker også med. Sausen blir fantastisk.

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

  1. Vi driver med oppdrett av belgisk kjempe for mat. Er et fantastisk godt og mørt kjøtt.

    Bare å sende mail: kareolaveikrem@yahoo.no

    En stor kanin veier i slaktevekt 3-5 kg. Prisen er kr 160,- pr kg.

Kommentarer er stengt.