Kveite i januar

Jeg har egentlig alltid hatt litt problemer med kveitekoteletter. Derfor fileterer jeg fisken og bruker filetene. De får ikke den samme litt “fiskefettaktige” smaken synes jeg. Jeg liker filetene rene for å si det sånn. Litt tullete kanskje? En anelse slanking av en julefetet kropp passer vel godt for de fleste i januar regner jeg med. Denne dagen koste vi oss med kveitefileter fra oppdrettsfisk til et par hundre kroner kiloen. Noen kroner må jo ofres for kroppens helse og velvære.

Det er mange måter å filetere på; noen klipper vekk ryggfinnene først, andre fjerner hodet. Her er finnene klippet bort, og igjen er bare de rene, hvite og fine filetene. Det sitter endel fett langs finnene og det er jeg ikke så overbegeistret for. Andre elsker dette fettet. Hver sin smak!

Så er det skinnets tur; skjær et skråsnitt 1 cm inn på halesiden, vri kniven flatt og skjær fileten av skinnet uten å skjære igjennom skinnet. Kommer med trening! Det er på ingen måte vanskelig.

Salte og pepre filetene på begge sider og la dem ligge og hvile et par-tre minutters tid.

Mens du venter skreller du mandelpotetene. Våre siste fra hagen, slett ikke dårlig å ha like fine poteter i januar som når de ble høstet.

Vend fiskefiletene i hvetemel og brun dem på begge sider i jomfuolje og smør, halvt om halvt.

Filetene er snudd, og får et par minutter også på den andre siden. Og husk, de skal ikke bli tørre. Derfor; ikke la de ligge for lenge i pannen.

Del tomatene i halve, og stek dem på god varme. De tørkede, oppbløtte steinsoppskivene steker du i en annen stekepanne til de blir fint brune, gjerne sprøstekte.

Kveitefilet med tomat og steinsopp

Ingredienser:
1 kveite, ikke for stor
mandelpoteter
tomater
tørkede, oppbløtte steinsoppskiver
jomfruolje og smør
salt og pepper
hvetemel eller rugmel
Slik gjør du:
Skyll og fileter fisken, og følg ellers forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email