Kjelår i ovnen

Kjelår, eller geitekiddlår for noen, har et smakfullt, deilig mildt kjøtt. Fettfattig og sunt, og mulig å få kjøpt hvis du etterspør det. Vi kaster tusenvis av kje hvert år, og det er synd, for dette er høyverdig mat, og vel det mest spiste kjøttet i verden. Bare ikke her hjemme. I dag har vi kjelår i ovnen med masse deilige grønnsaker og urter. Servert med råstekte mandelpoteter som får steke med de siste minuttene.

Slik ser dette fine låret ut; fra et 4,5 kilos kje. Vi delte opp kjeet og vakuumerte det porsjonsvis da vi var vel hjemme fra Øyfjell hvor vi hentet det.

Med denne kjøttsagen og en god, skarp kniv er det lett å dele opp låret i fine skiver som på bildet.

Her er grønnsakene og urtene vi brukte: rødløk, kepalløk fra hagen, fersk hvitløk, 1 stangselleristang, 2 gulrøtter, rosmarin, salvie og oregano fra hagen, litt hvitvin, og jomfruolje.

Grønnsaker og urter er gjort klare for ovnen, og skal gi retten sin karakteristiske litt italiensk-spanske smak.

Det ovnsfaste fatet er først penslet med olivenolje, så er kjøtt, grønnsaker og urter lagt i, og olje og hvitvin helt rundt i formen.

Potetene er delt opp, litt olje er penslet i det ovnsfaste fatet, rosmarinn og salvie er lagt over og tilslutt er det krydret med pepper og røkt salt innkjøpt i Danmark, som en liten test!

Etter 20 minutter i 175 graders ovn snur du kjøttstykkene, og setter inn potetene, som har fått en god dash med jomfruolje.

Den deilige retten er ferdig, mer enn dette trenger du ikke steke potetene, gjør du det kan det bli en skorpe som ikke er sprø rundt bitene. Snu de litt rundt under stekingen. Alternativt sett dem under grillen for å få de ordentlig sprø.

Og slik ble retten; med et deilig mildt og mørt kjøtt fullt av smak fra grønnsaker og urter, vin og olje. Som et tillegg til kjeets milde egensmak.

Ingredienser:
et kjelår, gjerne fra et 5 kilos kje
en selleristang
2 gulrøtter
løk
hvitløk
hvitvin og jomfruolje
salt og pepper
rosmarin, salvie og oregano (evt. også timian)
mandelpoteter i biter
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene, tilpass gjerne ingrediensene etter størrelsen på låret; dvs mengde av hvert.