Forretter
Her ligger oppskrifter på forretter
-
Venusmuslinger og blåskjell
De hvite, flott skjellene (Meretrix lyrata) på bildet over hører til i venusmuslingefamilien med 500 arter, hvor også vongole hører til, mens blåskjell ( Mytilus edulis) hører til i blåskjellfamilien med 250 arter. Sistnevnte enkle å få tak i, venusmuslingene kjøpte vi dypfryste, importert fra østen, i vår lokale Asiabutikk. Deilige skjell begge to, i en akkurat passende liten matrett etter julefeiringen. Mat som er sunn, velsmakende, og enkel å tilberede.
-
Carpaccio di porcini
Det skal ikke mye sopp til for å stelle til en deilig carpaccio dersom du har en mandolin som skjærer tynt, i huset. Den lille krabaten til venstre er omtrent like stor som den vi brukte denne dagen. Ikke mye slår den nøtteaktige deilige smaken av en rå steinsopp servert på denne måten. Prøv selv neste høst!
-
Friterte knivskjell
Knivskjell er deilige skalldyr-bløtdyr med et fast og fint kjøtt som kan brukes i mange retter. Ikke alle vet hvordan de brukes. Her er en veldig lett og smakfull måte å fritere dem på; servert med en enkel remulade til å dyppe i.
-
Octopus med sortkål
En octopus kan brukes til mye godt; akkurat denne ble delt opp og brukt i flere forskjellige retter. Den veide den 1,8 kilo, etter koking en god del mindre, og det er greit å huske når du skal servere den til flere. På bildet er munnen fjernet og ligger oppe til høyre, nede til høyre ligger selve kroppen. De åtte armene er skåret fra hverandre og klare til videre behandling. Søk på octopus i søkefeltet så finner du måten å koke den på.
-
Bondebønnesalat
Bondebønner eller hestebønner, eller fave som disse bønnene heter utenfor Norge, har sesong akkurat nå hos oss. I de store skolmene på bildet ovenfor ligger bønnene du skal bruke. Det er flere måter å stelle dem på; etter at du har tatt ut selve bønnene, blansjerer du dem en tre-fire minutters tid, du kan så velge mellom å beholde ytterskallet på selve bønnen, eller du kan fjerne det fiberrike skallet. De kan også spises rå, med eller uten ytterskallet.
-
Fritert småabbor
Småabbor egner seg veldig godt til fritering; fjerner du hodet og finnene etter at du har renset dem kan du spise alt. Denne kanskje mest velsmakende av ferskvannsfiskene, er med sitt faste hvite kjøtt en delikatesse flere burde prøve seg på. Det er ikke vanskelig å fjerne bena på de store abborene, og godt fritert er bena like sprø som resten på de friterte småabborene. Vi spiste de hele men hodeløse abborene med velbehag; fisket av vårt yngste barnebarn Kittil på 14 år. Disse småabborene er fra 12-15 cm, med en vekt på fra 30 til 40 gram. Ideelle til…
-
Laks, asparges, kamskjell og vongole
Å grille vongole er egentlig enkelt; legg dem i en aluminiumsbakke med en liten skvett hvitvin og finhakket løk, gjerne litt hvitløk også. Sett bakken inn i grillen, legg på lokket og vent til de har åpnet seg, dvs du må sjekke underveis, og ha god varme. Sammen med laks, kamskjell, og asparges fra hagen ble dette deilig.
-
Asparges, ikke bare på Hvasser
Det er ikke bare på Hvasser i det nye fylket vårt det produseres asparges; nå kan vi også skryte av en lokal produsent i «gamle Telemark», nemlig i Midt Telemark kommune, nærmere bestemt på Hørte, som ligger kort vei fra Gvarv; der hvor du ofte hører temperaturen opplest av meteorologene. Et fint område for å dyrke denne kongen av grønnsaker, som den kalles.
-
Fritert krøkle fra Norsjø
Så liten er krøkla fra Norsjø i Telemark, 8 cm lang. Krøkle eller kot er to vanlige navn på denne lille fisken som kommer opp noen dager i gytetiden i mai. Krøkle, (Osmerus eperlanus) er en fisk i loddefamilien, Eng; smelt, Ty; stint, Fr; èperlan, It; sperlano, eperlano, Sp; eperlános. Krøkla i Mjøsa kan bli 13-14 cm, og da fjernes hode og innmat før fritering. I Tyskland er krøkle en ettertraktet delikatesse når den fanges på vårparten; den har en umiskjennelig lukt av slangeagurk, men den forsvinner ved steking eller fritering. I flere dager lurte jeg på hvordan vi skulle…
-
Kamskjellcarpaccio og gjeddekaviar
Kamskjellcarpaccio kan lages på flere måter, her er en av dem, med opptinte kamskjell slik du får dem i poser i kjedebutikkene. Altså ikke levende kamskjell, og ikke «våre» kamskjell, men importerte av en annen art. Men helt greie til denne enkle retten. I mangel av gjeddekaviar; bruk lodderogn eller tilsvarende.