-
Lettbrunet røkelaks og Salma
Én Salmafilet og godt med hjemmerøkt laks pluss den ferdige sausen er klar til viderebehandling. Lettbrunet laks er godt, det er også lettbrunet røkelaks. Og enkelt å ty til på en god hverdag.
-
Sjømatboken er her!
En 290 siders storformatbok om 66 arter saltvannsfisk, ferskvannsfisk, skalldyr, bløtdyr, og blekkspruter, med vekt på korrekt navnebruk og riktig bruk av råvarer. 91 bildebelagte skritt for skritt oppskrifter. «Hentet boken her nå når butikken åpnet. Elsker den allerede etter bare å ha bladd igjennom den. Vet at den blir en storfavoritt hos meg. Gleder meg til å prøve dine oppskrifter. Tusen takk for at du har gjort denne jobben for oss hobbykokker. Hatten av…» Svanhild Rørset, 6475 Midsund
-
Andelår fra Holte gård
Andelår er deilig mat, spesielt de fra Holte gård i Drangedal. Denne dagen laget vi en deilig rett med rosenkål, coppaskinke, sofrito, gul trompetsopp og sandsopp. Servert med potetpuré. Mye på en gang? Ja, men jomen ble det godt gitt!
-
Fritert småabbor
Småabbor egner seg veldig godt til fritering; fjerner du hodet og finnene etter at du har renset dem kan du spise alt. Denne kanskje mest velsmakende av ferskvannsfiskene, er med sitt faste hvite kjøtt en delikatesse flere burde prøve seg på. Det er ikke vanskelig å fjerne bena på de store abborene, og godt fritert er bena like sprø som resten på de friterte småabborene. Vi spiste de hele men hodeløse abborene med velbehag; fisket av vårt yngste barnebarn Kittil på 14 år. Disse småabborene er fra 12-15 cm, med en vekt på fra 30 til 40 gram. Ideelle til…
-
Fritert krøkle fra Norsjø
Så liten er krøkla fra Norsjø i Telemark, 8 cm lang. Krøkle eller kot er to vanlige navn på denne lille fisken som kommer opp noen dager i gytetiden i mai. Krøkle, (Osmerus eperlanus) er en fisk i loddefamilien, Eng; smelt, Ty; stint, Fr; èperlan, It; sperlano, eperlano, Sp; eperlános. Krøkla i Mjøsa kan bli 13-14 cm, og da fjernes hode og innmat før fritering. I Tyskland er krøkle en ettertraktet delikatesse når den fanges på vårparten; den har en umiskjennelig lukt av slangeagurk, men den forsvinner ved steking eller fritering. I flere dager lurte jeg på hvordan vi skulle…
-
Å filetere gjedde, 1
Å filetere gjedde kan gjøres på flere måter; her er en av dem. Denne måten gir deg fem benfrie fileter som du kan tilberede som alle andre fiskefileter, med et fiskekjøtt du skal lete lenge etter i smak, konsistens og sunnhet. Bildet viser en ferdigrenset fin gjedde på rundt 3 kilo klar til filetering. En fileteringskniv og en fiskesaks er greie å bruke.
-
Abborkabaret skritt for skritt
Her er det meste du trenger til en deilig kabaret, som nok var vanligere for noen tiår siden enn i dag: egg, erter, reker, asparges fra boks, og fisk, her flotte abborfileter akkurat nykokt (trukket) og avkjølt.
-
Abbor med Pommes Anna
Abbor, eller Perca fluviatilis, som den heter på latin, er en høyt skattet fisk utenfor Norge. Eng: Perch, Fr: Perche fluviatile, Ty: Flussbarsch, It: Pesce persico. Her hjemme er mange redd for å bruke den på grunn av alle bena. Det er det ingen grunn til, å få den benfri er enkelt. I dag har vi fritert fine små fileter av disse fire fiskene, og servert dem med en enkel Pommes Anna.
-
Restauranters bortforklaringer
Det er alltids en unnskyldning eller bortforklaring å klamre seg fast til! Her er eksempler fra bladet Smag og behag i Danmark i 1998, etter at restauranter gjennom årene var besøkt uten å anmelde besøket; altså omtrent som når Michelinfolket er på besøk:
-
Mattilsynets matsvindel
I TV2s Matkontrollen om svindel med breiflabb nylig, sa fagsjef sjømat Lise Rokkones i Mattilsynet dette: «Mattilsynet synes det ikkje er greit at noen produkter utgir seg for noe ennet enn det det faktiske er. Navnet breiflabb er mynta på den norske arten, og den New Zealandske arten heiter ikkje breiflabb.» I et tidligere program i TV2 sa seksjonssjef Lise Torkildesen, også Mattilsynet, dette: «Man kan ikke bare velge et artsnavn på en fisk. Man må bruke de offisielle norske navnene, og har man skrevet kvitlaks på en pakning, så må man endre det til vassild.» To uttalelser fra en…