Julepølse 2021: and, svin, spekk og poteter
Vi har laget julepølser igjen, med den samme oppskriften vi har brukt siden den sto i det svenske matbladet Gourmet i 1982, et av få matblader i Skandinavia den gang. Skikkelig gode pølser med alt som smaker av jul. Da vi solgte huset og flyttet i liten leilighet (74 kvm. med ca 90 kvm. veranda og balkong), solgte vi den 45 år gamle kjøkkenmaskinen vår og kjøpte en KitchenAid Artisan. Beste kjøp på lenge!
Hjemmelaget julepølse:
Ingredienser:
500 gr. magert svinekjøtt
500 gr. oksekjøtt
500 gr. spekk
500 gram kalde, kokte poteter
1 spskj. salt, 1 tskj. kvernet hvitpepper og 1 tskj. sort pepper
1 tskj. malt nellik, 1 tskj allehånde, 1 tskj. ingefær og 1 spskj. potetmel
2 dl. kald buljong (vi brukte gåsekraft fra kokingen av den lettsaltede gåsen) og 3/4 l. kald melk
Til saltlaken:
2 dl. salt og 3 spskj. sukker
1 1/2 spskj. salpeter og 2 liter vann (salpeter får du ikke leger kjøpt, men slik var det altså dengang, vel nok mest for fargens skyld)
Dessuten trenger du 3 meter kroktarm bestilt ved kjøttdisken, eller slakteren hvis du finner en!
Først maler du kjøtt og spekk 2 ganger gjennom kjøttkvernens nest fineste og fineste skive (ikke hurtigmikser). Så maler eller du potetene og blander kjøttfarsen, potetene, potetmelet og krydderne med melken og buljongen litt av gangen. Du behøver ikke å salte, pølsene får nok fra laken. Stapp pølsene løst i den vaskede kroktarmen ved å bruke pølsehornet på kvernen, eller egen pølsestapper.
Bland så de tørre ingrediensene til saltlaken, men ta av 1/4 del til inngnidning. Kok resten med vannet og la avkjøle. Prikk pølsene med en nål og gni inn den tørre saltblandingen. La dem ligge kaldt over natten, før du har dem i et fat og heller laken over. Et døgn senere koker du dem i vann så det dekker, tilsatt 1 laurbærblad, noen sorte og hvite pepperkorn og en gul løk i biter. La syde under lokk i 15 min. og server. Kan fryses og varmes opp igjen.
En liten smaksprøve ble gjort med en pølse vi røkte noen timer sammen med julelaksen. Og det gjorde vi på Borgja gård i Bø, hvor røykovnen vår står i dag. Dugnad med Eivind og Rita på gården.