Indrefilet av kanin

Og her ligger det som for mange er det aller beste på kaninen; hjerte, nyrer, lever, og indre og ytrefiletene. Kaninleveren regnes av kjennere som verdens beste.

Kaninkjøtt er velsmakende og mildt, sunt, og lett å stelle. Derfor er det en gåte at ikke flere spiser det i Norge. Det er jo ikke kosekaninen vi skal spise, -det blir litt som med små koselam; de spiser vi når de er slaktet, så hvorfor ikke kanin. De ales jo opp og spises over hele verden? Vi har både villkanin og tamkanin i Norge, begge hører til i slekten hare (Leporidae). Man regner med at fønikerne først kom med dem til Spania. Og kaninene, som levde i huleganger, har vært jaktet på i mer enn 120 000 år. De ble domestisert 600 år etter Kristus, av franske munker. Så tamkanin til mat har man hatt lenge. Villkaniner i Norge er rømte tamkaniner.

Fristende å kikke i urtebedet var det i dag; og jomen var det ikke både timian og salvie der; om enn noe halvtørket, men det gir jo mere smak. Med en halv løk og en god dæsj Crema di balsamico med trøffel skal nok dette bli bra.

Løken og urtene får kose seg litt i jomfruolje, urtene fjernes etterpå, løken skal bare være en liten smak sammen med filetene.

Rull sammen indre og ytrefiletene, de vrir seg nok litt ut igjen når de får litt god varme rundt seg.

Filetene er lagt i jomfruolje og skyen fra løken, og får brune seg lett; de skal være nesten blodige inni. Eller akkurat gjennomstekt kanskje for noen.

Ferdigstekte, akkurat passe, og med en deilig sky som vi drypper ut over tallerkenen når vi legger opp retten.

Hjerte, nyrer og den deilige leveren stekes, men ikke for mye, leveren skal ikke gi for mye motstand når du trykker på den, og nyrene skal ha en anelse lyserød farge. Hjertet kan selvfølgelig stekes lenger, legg dét i først. Det er jo en muskel. Ikke bry deg om at woken ser litt velbrukt ut; det er den nemlig ikke, men slik skal denne typen wok bli og være.

Og slik la vi det opp; til venstre to halve mandelpoteter og to halve gulrøtter som først ble kokt nesten ferdige, for så å stekes sprø på snittsiden i en blanding av jomfruolje og smør. I midten en god dæsj balsamico med løken fordelt over, og tilslutt filetene. Pynt med en salvie og timiankvist. Til høyre de riktig stekte nyrene, hjertet, og den deilige leveren. Tilslutt drypper du stekekraften rundt på tallerkenen.

 

%d bloggere liker dette: