Hva er matsvindel? Del 1: Importører og matkjeder
I mange år pakket Nordic Seafood i Hirtshals i Danmark oppdrettsrekene Penaeus monodon (tigerreker) i poser merket Black tiger prawns for Østlandske formidling i Moss, og matkjedene solgte dem videre i butikkene sine. Over det riktige navnet ble det lagt en etikett hvor rekene fikk navnet SCAMPI. I dag pakker de en helt annen art; Litopenaeus vannamei (vannameireker), men navnet forblir scampi! Begge deler er pr definisjon matsvindel. Her er definisjonen på matsvindel:«Food fraud is a collective term used to encompass the deliberate and intentional substitution, addition, tampering, or misrepresentation of food, food ingredients, or food packaging; or false or misleading statements made about a product for economic gain.»
(Spink and Moyer (2011)
“Matsvindel er et samlebegrep brukt for å inbefatte ordene tilsiktet og bevisst erstatning, tilsetting, tukling, eller feilaktig fremstilling av mat, matingredienser eller matemballasje; eller falske eller misledende påstander om et produkt med større fortjeneste som mål.”
(Oversatt av Terje Dørumsgaard (2018))
Misbranded Food
To av de klareste definisjonene på matsvindel med større fortjeneste som mål er misbranding:
A food item is considered misbranded
– If its labeling is false or misleading
– If it is offered for sale under the name of another food
(Spink and Moyer (2011)
«Et matprodukt er å anse som misbranded (bevisst feilmerket)
– når merkingen er falsk eller misvisende.
– når det er tilbudt for salg under et annet matprodukts navn.»
(Oversatt av Terje Dørumsgaard (2018))
Oppdrettsreker i Norge «er tilbudt for salg under et annet produkts navn».
Og for å repetere; DET ER MATSVINDEL!
EU Food Fraud Network
EU´s Matsvindelnettverk består av 28 nasjonale kontaktpunkter i medlemsstatene, i tillegg til Sveits, Norge og Island, Europakommisjonen, og kontaktpunkter i FFN.
Det gir Mattilsynet, rekeimportører og matkjeder blaffen i!
Riktig merking
Dette er eksempel på helt riktig merking av tigerrekene Penaeus monodon, også på norsk. Disse posene vil du imidlertid aldri få se i Norge; her har man valgt en klar matsvindel for å ta ut mer fortjeneste. (Produsent: Bens easy kitchen, Nederland)
Disse bedriftene, tilbyr reker for salg under sjøkrepsens italienske navn:
- Nordic seafood, Søren Nordbysvej 15, 9850 Hirtshals, Danmark
- Øfas, Solgaard Skog 1b, 1599 Moss.
- Sletten Norge, Bekkelagskaia 2, 0193 Oslo
- Godehav: (Rema 1000), Gladengveien 2, 0661, Oslo. Svært lite opplysninger om Godehav på nettet.
- Polar Seafood, Værftsgata 1 C, Kanalen Brygge N-1511 Moss.
Bedriften Fiskemannen ser ut til å tone ned salget av «scampi».
Disse matkjedene tilbyr reker under sjøkrepsens italienske navn:
I Norge har vi 3 matkjeder! Norgesgruppen er igang med å fjerne navnet scampi på forpakningene, og da er det i «matlandet» Norge bare 2 – to kjeder igjen. Og de er:
- REMA 1000
- COOPDet er mange år siden dette svaret kom fra COOP etter en henvendelse om «scampi» fra meg:
Takk for din henvendelse om bruk av betegnelsen scampi og for nyttig informasjon. Scampi har etter hvert blitt etablert som handelsnavnet på en rekke rekearter av (primært) tropisk opprinnelse. Vi vet ikke hvorfor det har blitt sånn og er enig i at man heller burde benytte de mer korrekte navnene tigerreker, kongereker, kjempereker, etc.
Coop Norge har ingen ønsker eller intensjoner om å lure våre kunder til å tro at det som i dag går under betegnelsen scampi, er kreps, og opplyser også det latinske navnet (og opprinnelsesland) angitt på alle kjemperekeproduktene vi selger. Vi tar din henvendelse til etterretning og vil sterkt vurdere å gå over til å bruke mer korrekte betegnelser i framtiden.
Med vennlig hilsen
Coop Norge
Kristin Paus
Pressesjef
Ingenting har skjedd. Tvertimot, de satser for fullt!
Det er en skam at kjedene fortsetter dette uten så mye som å tenke i etiske baner, eller forholde seg til ærlig bruk av råvarer og råvarenavn. Og det er helt misforstått å dekke seg bak at «det er bare blitt sånn»! Særlig når det er matkjedenes skyld at det er blitt sånn!
Tilslutt en oppskrift med riktig merkede kongereker fra ICA, før de og LIEDL ble jagd ut og vi sto igjen med 3 – tre matkjeder i Norge:
Kongereker med vaktelegg
Ingredienser:
8 kongereker fra ICA (eller andre ville eller sertifiserte reker)
10 asparges
4 vaktelegg
15 kirsebærtomater
persille
2 sjalottløk og 5 hvitløkkløfter
jomfruolje
salt og pepper
Slik gjør du:
Lag først tomatblandingen: Stek løk og hvitløk gylden, grovhakk persillen, legg i, og la alt putre litt. Ha i tomatene og stek til de faller litt sammen, men fortsatt er litt faste. Aspargesen koker du forsiktig opp i en stekepanne med saltet og en anelse sukret vann. De er ferdige når fargen skifter til mørkegrønn, etter 3-4 minutter. Kok vakteleggene 5 minutter. Skrell dem og del i to.
Vri forsiktig av hodet på rekene samtidig som du drar ut den sorte strengen. Fjern skallet, og varm opp litt olivenolje til god varme. Stek rekene 40-50 sekunder på hver side. Legg opp som på bildet. (Dersom du ikke fikk ut den sorte strengen på alle rekene, tar du en kniv og skjærer et snitt langs ryggen. Så fjerner du strengen.)