Franciacorta – Italias ukjente bobler

Franciacorta er ikke så kjent her hjemme, -foreløpig. Det bør innkjøperne ta seg ad notam, for vinene fra denne regionen ved Iseosjøen er så absolutt verdt en smak.
Gårdsturisme og nisjemat er stort i Italia, -og mangfoldig. Og mangfold blir det når 8 400 kommuner skal konkurrere om turisters og matelskeres gunst. Litt syd for den idylliske Iseosjøen i Nord-Italia, ligger området Franciacorta, hvor musserende viner på høyde med gode champagner produseres. Men champagne kan og vil de ikke kalles, heller ikke spumante eller prosecco. Franciacorta er Franciacorta, -basta!

Riccardo, jordnær, sympatisk og sjarmerende representant for Franciacortaområdet.

Da vi i 2001 ankom vingården Ricci Curbastro, www.riccicurbastro.it, i den lille idylliske byen Capriolo noen kilometer syd for Iseosjøen, var det den typiske italienske vennligheten som tok i mot oss, -den jordnære og sjarmerende bondesønnen Riccardo. Og her, med gamlebyen i bakgrunnen hvor middelalderborgen troner på toppen, dyrker Riccardo og hans familie og ansatte druer som blir til de fineste Franciacortaviner.

Her bør det være treenighet. Dr. Gualberto Ricci Curbastro(høyre), sønnen Riccardo og oenologen Owen J. Bird er allikevel ikke alltid enige om når druene bør plukkes for å gi maksimal vinkvalitet.

Sammen med faren Dr. Gualberto Ricci Curbastro, broren Lorenzo og oenologene Alberto Musatti og australske Owen J. Bird går samtalen høyt om innhøstingen. Akkurat denne dagen ble de røde Pinot Nero-druene høstet inn, -et arbeid vi noen timer deltok i med stor iver. Men enighet om nøyaktig når de skal høstes er gjenstand for de samme munn og kroppsbevegelser hvert år. Bonden vil høste nå, mens oenologen med flere års vinutdannelse bak seg vil vente litt, og kanskje få enda bedre grunnlag for de sprudlende vinene. Erfaringen og den praktiske kunnskap mot vitenskapens, uten noen vinnere, – fordi ingen år er like, og man selv bare er herre over noe av det som skjer. Resten tar naturen seg av. Så noe sjansing må det bli.

Riccardo Ricci Curbastro i dag, 12 år etter vårt besøk. Foto: Ricci Curbastro

Riccardo er bondesønnen fra den Italienske landsbygda som samtidig, og på sin egen måte, er urban. Denne jordnære, sympatiske og usnobbete noen og femtiåringen var i flere år president for sammenslutningen av Franciacortaprodusenter, til han ble valgt til det prestisjetunge vervet som president for organisasjonen www.federdoc.com, eller Den Italienske Føderasjonen av konsortier for beskyttelse av viner med opprinnelse (DO). 110 konsortier som representerer 75% av all italiensk vinproduksjon er med.
I dag (2012) er han også president i den relativt nye europeiske føderasjonen av opprinnelsesviner, http://efow.eu/about_us  eller European Federation of Origin Wines.

I bygningen til høyre ligger leilighetene på gården. Smakfullt innredet. Foto: Ricci Curbastro

Men det stopper ikke her, for Curbastrofamilien er både kreativ og idèrik. Her kan du leie deg inn i de koseligste leiligheter. De driver gårdsturisme, og ikke uten grunn var Riccardo også president for Italias største sammenslutning av gårdsturismegårder, www.agriturist.it  med 1450 gårder spredt over hele Italia som medlemmer. Og hvor 60% av gårdene har egen restaurant. Gårdsturisme i Italia innbefatter svært ofte også produksjon av matvarer og andre landbruksprodukter, med utsalg på gården. Og så kreativ er Curbastrofamilien, at Riccardos mor og søster har eget firma som kjøper inn gamle møbler og innbo, og restaurerer alt. Leilighetene er utstyrt med slike møbler.

Vinmuseet på gården har et utrolig utvalg og viser mye av den italienske vinproduksjonens historie. Omhyggelig samlet gjennom mange år. Foto: Ricci Curbastro

Og er du vininteressert har familien gjennom mange år samlet inn og selv bygget opp et fantastisk vinmuseum på gården, -hvor de med stor iver og glede viser deg rundt. Og bare for å ha nevnt det, faren Gualberto drev i tillegg gården Lugo di Romagna i Ravenna i naboregionen Emilia Romagno, hvor han produserte korn, mais, kastanjer, urter og mye annet. Det var der han for det meste bodde. I dag dyrkes Sangiovesedruen der også.

Da vi ankom var de i full gang med innhøsting av den røde Pinot Nero-druen. Vi fikk selv prøve noen timers innhøsting. Og italienere tro, de sang og koste seg mens de plukket.

Franciacortaproduksjonen i dette strengt regulerte området er bare ca 50 år gammel, selv om viner med bobler kan spores helt tilbake til året 1570 her, omtrent 200 år før Dom Perignon “oppfant” champagnen, en vin han forøvrig først kjempet mot skulle ha bobler.
I 1967 fikk vinene DOC-status(kvalitetsbetegnelse), og i 1995 den ypperste og prestisjetunge betegnelsen DOCG(Denominazione di Origene Controllata e Garantita) -som de første italienske viner gjæret på flaske. For Franciacorta produseres på samme måte som champagne, -med en gjæring nummer 2 i flasken, men med selvpålagte og strengere vedtekter enn den franske søsteren. Metoden heter “classico”. En forskjell ligger også i at mens franskmennene produserer champagnen på 1 hvit og 2 røde druer, brukes det her 2 hvite og 1 rød; hoveddruen Chardonnay, den hvite Pinot Bianco og den røde Pinot Nero.

Fra leiligheten på toppen har du fin utsikt mot den lille byen Capriolo. Her skal sjøtunge og sjøkreps(scampi) tilberedes, ledsaget av en god franciacortavin.

Og noen fantastiske viner blir det; fra den knusktørre Non Dosato eller Extra Brut, via flere tørrhetsgrader til den søte sec. Fruktige viner som kan følge et helt måltid om man vil. Spesiell er Franciacorta Satèn, med sitt kremaktige skum og sine mindre perlende bobler. En blanc de blanc produsert på Chardonnay, og gjæret i tønner. Et ypperlig følge til laks, ørret, sik og abbor, kan Riccardo fortelle, og en bestselger sammen med den tørre Non Dosato. Og i den senere tid også Gualberto, som er dedikert faren med samme navn. Den er laget på 70% Pinot Nero og 30% Chardonnay. Knusktørr, og med 72 måneder på flaske før den selges.

Smaksprøver er en selvfølge på en italiensk vingård. Fra venstre Gualberto, Riccardos far, kona Astrid(min altså!) og oenologen Owen J. Bird.

I Franciacorta produseres selvfølgelig også “vanlige” røde og hvite viner, med betegnelsen Terre di Franciacorta. Du finner flere Franciacortaviner på vinmonopolet i dag, men dessverre ingen fra Ricci Curbastro. Og heller ingen hvite og røde viner. Så planlegg ferien til Franciacortaområdet, og lei deg gjerne inn hos Riccardo og familien hans. Det vil du ikke angre på.


Kamskjell, scampi og hjerteskjell

Ingredienser:
4 kamskjell, 4 store rå(eller råfrosne)scampi og ca 25 hjerteskjell
Sjalottløk og litt hvitløk
Rucolasalat, dill og persille og en tomatskive
Fløte og hvitvin
Slik gjør du:
Stek kamskjellene i olivenolje med den flate siden ned til de åpner seg, eller åpne med en kniv. Hell evt. kraft i stekepannen. Ta ut muskelen og rognen og legg tilside. Stek scampiene(sjøkrepsen) 2 min på hver side. Kok hjerteskjellene i en kjele med litt god olivenolje, 1 dl. hvitvin, finhakket sjalottløk og en hvitløkkløft til skjellene åpner seg. Ta ut skjellinnmaten og kast skjellene. Ha fløte og stekekraften i kjelen og kok inn til den tykner. Smak til med salt og pepper. Varm skjellmaten og rekene og server på et speil av saus. Pynt med rucola, dill og tomat.

Print Friendly, PDF & Email