Fiskebryggens scampi

Mange matkjennere over hele verden utenfor Norge regner norsk sjøkreps som verdens beste skalldyr, under det italienske navnet scampi. Her hjemme svindles det over en lav sko med navnet. Og Norge er opphavet til svindelen. Bildet over viser den opprinnelige italienske scampioppskriften.

Fiskebryggen i Bergen har klart det kunststykke å selge norsk sjøkreps for 200 kroner kiloen, mens tigerreker går for 350 kroner. Verdens kanskje beste skalldyr selges altså for 200 kroner, mens oppdrettsreker som har vært medansvarlig for at 40% av verdens mangroveskog (i følge WWF) er borte, går for 350 kroner. Ikke nok med det; bergenserne bruker den norske sjøkrepsen verdenskjente italienske navn scampi på rekene. Med Mattilsynets velsignelse! Snakk om kunnskap om det de driver med for å ta ut mer penger! Det uthevede bildet øverst; plakat fra fiskebryggen. Foto: Aller Media/Dagbladet.

Vi tar med den originale italienske oppskriften på scampi (norsk sjøkreps). Her er sjøkrepshalene vridd av, hode og klør fryses ned til en god kraft.

Dette er gjort for å spekulere i det verdenskjente italienske navnet scampis ry og renommé! I løpet av de siste 40 årene er 40% av verdens mangroveskog borte i følge World Wildlife Fund. På grunn av uvettig oppdrett av reker! En katastrofe større enn regnskogens sier flere eksperter.
Regnskogen som vi har gitt mangfoldige milliarder kroner til for å redde! Snakk om dobbeltmoral; men typisk norsk.

Scampi, den originale oppskriften

Skallet på sjøkrepshalene er fjernet, og det er også den sort strengen som du ser til høyre i bildet.

Da italienerne begynte innvandringen til Amerika mellom 1890 og 1920, tok de med seg mange av oppskriftene sine fra hjemlandet. Denne fra 1920 skal være den opprinnelige oppskriften på deres elskede scampi, som altså er norsk sjøkreps. Den danner grunnlaget for oppskriften på retten Shrimp scampi, som de kalte den fordi de ikke fikk tak i sjøkreps. Navnet viser til at retten IKKE er med scampi, men med reker som et substitutt.

Så enkel var retten, mer enn dette trengtes ikke; hvitløk, løk, olivenolje, hvitvin og litt persille. Noen brukte også lit smør.

I Norge fant «bransjen» ut at det var mulighet for å tjene ekstra på oppdrettsrekene. Derfor «valgte» de seg sjøkrepesens mest kjente navn scampi. Svindelen var i gang, 100% gjennomført, som det eneste land i verden. I Nephrops norvegicus hjemland Norge!

La først hvitløk og løk få putre litt i olivenoljen.

Og en samlet norsk matbransje hegnet og hegner om svindelen. INGEN har turt å ta det opp i full bredde; «det er bare blitt slik»!

Food fraud:

Food fraud is the act of purposely altering, misrepresenting, mislabeling, substituting or tampering with any food product at any point along the farm–to–table food supply–chain.
Gary C. Smith, ph.d., member of the board of directors for FSNS.

Du skjønner tegningen!

Så har du i de rå sjøkrepshalene og hvitvinen. La dette småkoke i 4-5 minutter før du tilsetter litt grovhakket italiensk persiller. Ferdig!
Verdens best skalldyr fortjener verdens kanskje beste musserende; Franciacorta. I sterk konkurranse med Champagne. Server med kraften til å dyppe brødet i, i en egen bolle.

Ingredienser:
sjøkrepshaler
jomfruolje
hvitvin
hvitløk
løk
persille
bondebrød eller baguette i skiver
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email