Eplegrisens skinke!

Skinken skjæres
Svoren og en del av fettet er fjernet, og eplegrisskinken skjæres opp i løvtynne skiver, slik som gode skinker skal. Så er det å sammenligne med de to andre, vi skal prøve.

Norske skinker er ofte for salte og harde! Men av og til dukker det opp nyvinninger også her hos oss. Vi kjøper jo Parma- og Serranoskinke i massevis, men hvorfor ikke prøve seg litt frem i den norske «nye» skinkeverden. Det gjorde vi idag, og ble svært positivt overrasket. Vi har prøvd epleskinke med eplegris fra Nordre Lindheim på Gvarv, saltet og tørket på Vinje slakteri.

Potetsalat
Vi har brukt dill, litt ung rucola, sitrontimian, oregano og et par overvintrede hvitløk til potetsalaten. Det holder for ikke å få salaten altfor utpreget.

Og til skinken har vi laget en god potetsalat med urter fra hagen. Den tar ikke luven fra skinkene, men tilfører dem heller et spennende tilbehør uten for utpreget smak. Men selvfølgelig; mengden urter bestemmer du selv. Og eggerøre hører til, så den lagde Astrid, eller kona som man sier. Og god ble den.

PotetsalatenKok potetene nesten ferdige, hell av vannet, så gjør de seg helt ferdige selv. Hakk opp urter etter egen smak, bland i oljen, en anelse god hvitvinseddik og litt kvernet pepper, og så er det gjort.

Anders Høibø og kone
Eplegrisen kommer fra Nordre Lindheim på Gvarv, og det er Karine Nybøle og Anders T. Høibø som aler dem opp, blant annet med deilige epler i kosten. De er også kjemt for norges beste eplemost, kåret flere ganger.
Pølsemakere 480
Og her er de stolte produsentene av skinkene; Pølsemaker Willem van der Schuur (Wibo), og eieren av Vinje slakteri, Knut Erik Jordstøyl. Med ferdige epleskinker imellom dem.
Aslaug2
Og på en familiegård er også bondekona med, Aslaug Kostveit foran det koselige, stilriktige huset innerst ved Våmarvatn.

Så over til en liten smakstest

Tre skinker3
Her er fra venstre lagt opp Serranoskinke, så eplegrisskinke, og til høyre Parmaskinke. Ikke helt blindtest, men etter flere skivers prøving ble utfallet Parma på førsteplass, så epleskinken og som en god nummer tre Serrano. En blindtest hadde gjort det vanskelig å skille disse tre med navn, de var alle tre sødmefyllte, ikke for salte, og deilige skinker. Skåret løvtynt. Jeg har kjøpt dyre norske skinker som ikke kommer i nærhetene av epleskinken i smak. Så denne falt vi for. Og vurdert så objektivt som det lar seg gjøre!

Tre skinker
Riktig så godt ble dette måltidet; tre slag skinke, eggerøre, hjemmelaget potetsalat med urter fra hagen, litt rømme, og en liten flaske italiensk øl fra Peroni. En forbrødring i smak kan vi vel si? I farten hadde jeg glemt det fantastiske ølet fra Nordre Lindheims nabo Lindheim Ølkompani. Så det får bli en annen artikkel. GOD APPETITT!

2 Comments

  • Rolf Larsen

    Jeg skulle gjerne prøve skinken, men hvor får jeg kjøpt den? Gvarv er en pen del av Telemark, men det er veldig langt unna Son for litt Skinke

    • Terje Dørumsgaard

      Takk for kommentar og spørsmål!
      Foreløpig tror jeg de selger den på forskjellige torg, og for eksempel Dyrskun i Seljord, som er i September. Muligens også Matstreif i Oslo. Jeg skal spørre dem, og evt legge det inn i artikkelen.