Ikke skyld på Go-ahead!

Kan du tenke deg noe bedre enn å sitte på toget og kikke ut mens landskapet glir forbi deg, både i normal fart og i høy hastighet. Som her gjennom Sveits for eksempel.

Jeg har egentlig alltid likt å reise med tog. Ja iallfall helt siden de satte meg på toget fra Oslo til Fredrikstad med en lapp festet til en tråd rundt halsen som femåring. Ja før det også, men det husker jeg ikke så mye av. Om det gikk bra? Absolutt, konduktøren tok seg av meg helt frem til perrongen, hvor bestefar stod og ventet. Senere har jeg pendlet fra Bø til Bergen i nesten 7 år, fra Bø til Oslo i 2 år, og nå reiser jeg frem og tilbake til Stavanger ca hver annen måned. Det har jeg gjort i mer enn 20 år. Men dessverre også sett hvordan Signaturtoget og tilbudet er blitt dårligere og dårligere.

Ikke gi Go-Ahead skylden!

Derfor gir jeg den nye engelske operatøren Go-Ahead en sjanse, men ikke gi dem skylden hvis togene ikke er presise; skyld heller på linjemateriell, ledninger og infrastruktur, og DET styrer ikke Go-Ahead.  Og husk; det er den samme togbetjeningen og de samme vognsettene.
Ja, tog har vi brukt mye. Og ikke å forglemme; også på ferieturer over hele Europa med vanlig tog, biltog, høyhastighetstog, museumstog og somletog.

Og her er litt om noen av togene:

Autozug, eller biltog!

Biltog klar til avgang1
Fra en biltogtur for noen år siden. Bilene er kjørt inn, og toget er klart til avgang. Vår bil er den røde i «underetasjen». En eldre, komfortabel Citroen.

En flott måte å reise på er med Autozug, eller biltog som vi kaller det. Om du vil til Alessandria i Piemonte, Verona i Veneto, Lørrach litt utenfor Basel i Sveits, eller Narbonne i Frankrike like ved den spanske grensen; det går et biltog. Joda, endel dyrere enn vanlig tog, men du sparer 2, kanskje 3 overnattinger og mat, og du har det komfortabelt hele veien. Og togene er nattog, du går altså ombord om kvelden, og neste morgen eller formiddag er du fremme. Som regel godt uthvilt. Hvis du ikke ligger over hjulet da! Det kan holde deg litt våken. Men dessverre, disse togene, som Deutsche Bahn hadde går ikke lenger. Nå er det dårlige turoperatører, med dårlig togmateriell og dårligere service som tilbys.

SISTE; et Østerriksk togselskap har tatt over, og det har virkelig tatt seg opp igjen.

Biltoget klar til avgang
Vi likte godt de gamle sovekupeene i biltoget; komfortable seter, vaskeservant (under glassene), og behagelige køyer. Maten inntok vi i spisevognen, frokosten i kupeen. Den er inkludert i prisen. Her kona Astrid, på en ferietur for en 30 års tid siden.

City Night line, Tyskland

Tog, City night linevogner
Deutsche Bahns City Night Line er ikke til å kimse av. Du kan selv velge om du vil ha den ikke så store sovekupeen underst, eller den øvre, noe dyrere, med panoramavinduer, dusj og WC. Også Autozug innenfor Tyskland, eller biltoget, har to slike vogner. Hadde må vi si nå dessverre, Deutsche Bahn har også innskrenket her.
CNL1
Vel ombord i 2. etasje venter en liten flaske sekt til hver. Denne gangen rosé. Øverst til høyre ser du bordet og de to lenestolene kupeen har, med garderoben bak. Du skimter såvidt panoramavinduet oppe over garderoben. Og de to køyene gjør absolutt tjenesten sin.

Det er vel kanskje verdens beste reisemåte, det å ta toget. Iallfall når det går. Her hjemme gjør det ikke alltid det. Husker godt den gangen jeg hadde med yngstedatter og det ene barnebarnet til Italia. På Ski var det stopp, en kjøreledning hadde falt ned. Det ødela selvfølgelig hele reisen. ”Jeg skal aldri reise med tog mer», sa barnebarnet, da vi satt på stasjonen i Basel og frøs, mens vi ventet på neste tog, 2 timer senere. Men som regel har det gått bra.

CNL kveldsmat
Frankfurter, potetsalat og et glass øl i sovekupeen er egentlig greit nok som en lett middag. I spisevognen er selvfølgelig tilbudet mye bedre.
CNL frokost
Og neste morgen kommer vognføreren inn med en forholdsvis enkel, men deilig frokost. For noen år siden hørte også kokt egg med, og spekepølse, osteskiver og skinke.
Cisalpino rest
Her fra restaurantvognen i et av Cisalpinotogene. Med et godt utvalg i deilige middagsretter, og tilhørende drikke.

Cisalpino, Sveits

CISALPINO toget
Sveitsiske Cisalpino. Ikke høyhastighetstog, men komfortable og raske er de. Du velger selv om du vil reise 2., eller 1. klasse med TV. Og om du vil nyte et måltid mens landskapet glir forbi. Dessverre lagt ned i dag.

På grunn av problemer både med punktlighet og service er Cisalpino en saga blott i dag. Selskapet er tatt over av den sveitsiske og italienske jernbanen i fellesskap, og nye enda mer moderne togsett er satt inn i de tidligere rutene. De italienske høyhastighetstogene var forøvrig de første i Europa, helt tilbake fra starten i 1988 med 200 km/t. Siste fartsrekord ble satt mellom Firenze og Bologna; 362 km/t.

En grei liten lunsj på Cisalpino for mange år siden. Sveitsisk alt sammen, noe lokalt fra togstrekningen.

Høyhastighetstog

Tog, ICE
Deutsche Bahns ICE, eller Inter city express, er høyhastighetstog. Med en fart på rundt 255 km/t. Stort sett inn på perrongen på minuttet. Slik må det også være med den trafikktettheten disse togene har innen og utenlands.

er det mange som ikke vil ha. Jeg vil ha det også jeg,  jeg tror på det. På de fleste måter: Hurtig transport fra ett sted til et annet, infrastruktur, (eller utfrastruktur kanskje?), opplevelser, miljøriktig, i tråd med resten av verden osv.

TGV, Frankrike

TGV bilder
Øverst til venstre; TGV fra Antibes til Geneve. Ikke de beste TGV-vognene, og det øker ikke farten til 300 km/t før det forlater rivieraen. Til høyre TGV fra Geneve til Paris. Mens toget så og si flyr avgårde, tar mange en forfriskning og prat mens de venter på ledig plass i restaurantvognen. Og landskapet farer forbi.

En reise med godt vedlikeholdte, oppdaterte tog er noe alle burde unne seg. Du får opplevelser i massevis, du får god service, og ikke minst; god mat. For det å kunne innta et godt måltid mens toget farer av gårde i høy fart, og du selv beundrer det skiftende landskapet utenfor, er også togkultur.

TGV Antibes - Geneve
Kupeen i TGV fra Antibes ved rivieraen, og til Geneve i Sveits. Slike togturer får du ofte for 20 alternativt 30 Euro på tilbud, avhengig av hvor du skal. Det beste franske TGV vi har tatt ble betjent (kjørt) av tyske Deutsche Bahn i Tyskland. 330 km i timen.

Og det får du når du reiser med de gode togene nedover i Europa. Det være seg tyske Inter City Express, ICE som de kalles, og som sjelden er mer enn et minutt forsinket, eller City Night Line hvor du reiser om natten (som sagt; borte i dag), eller TGV, de franske 330 kilometer i timen togene. Men også de flotte Sveitsiske. Eller de italienske, som var de første i Europa som høyhastighetstog. Maten er god, noen serverer det beste av strekningens lokalmat til og med. Ikke dårlig!
Sakker vi ikke litt etter her hjemme? Noen titalls milliarder kanskje? Det ser ut til å være viktigere å ha penger på bok enn å vedlikeholde og oppdatere. Til det blir virkelig dyrt å vedlikeholde og oppdatere! Men da er det nok for sent å hente inn igjen.
Man må lure på hvordan andre land får det til. De som ikke har olje!

God tur!

5 Comments

  • Mariann Ringen

    Takk for mange gode tips. Vi har reist fra Stavanger til Napoli med bare gode erfaringer. Retur fra Roma og stresset begynte da vi skulle fly hjem:-). Har også fartet litt i Italia og Frankrike med tog og mer skal det bli.

  • Finn Haug

    Vi har veldig god erfaring over flere år med biltog fra Hamburg til Narbonne i Frankrike. I fjor gikk det rykter om at tilbudet om biltog ville bli avviklet i 2017. DB åpnet for bestillinger for sommeren 2015 den 3.11, og der tilbyr de nå kun reiser innen Tyskland. Dvs de tilbyr ikke Frankrike, Svets, Italia for neste sommer. Vet du noe mer?

    • Terje Dørumsgaard

      Jeg er ikke sikker på Frankrike, men de andre ser ut til å gå som normalt. Fikk tilbud fra dem idag. Skal sjekke det!

    • Terje Dørumsgaard

      Det ser ut som alt går greit foreløpig. Det eneste jeg ser som mangler er Verona, det går til Bolzano. Sommerrutene ser ikke ut til å være lagt inn utenfor Tyskland. Foreløpig! Har selv ikke hørt om avvikling. Sjekker mer.