Choucroute litt på norsk

Vi har nettopp lagt en stor svineknoke og et lettsaltet fleskestykke i vann. Nå skal de få kokes opp og småputre en times tid.

Vel; choucroute er vel å ta i litt kanskje, vi manglet jo sauerkraut, men OK, en gryterett som mange land har sin egen versjon av passer kanskje bedre. Østerrike og Tyskland har sin Tafelspitz, Italia sin Bollito misto, Sveits sin Pot au Feu, Danmark sin Sorte gryde osv. Uansett hva de heter og hvordan de lages; felles for alle er at de helt sikkert er gode. Det ble også denne.

Et fint stykke oksekjøtt er rensket for det meste, og skal koke med den siste halvannen timen. Her kan du bruke bankekjøtt, eller nyere stykninger som culotte (uten det meste av fettet), cuvette (tritip) osv.
Etter en times ble noen sjalottløk og margben lagt i, og fikk koke med. Ta margbena forsiktig ut med en fiskespade el. når de ser ferdigkokte ut; margen må ikke falle ut. Legg dem tilbake og varm opp rett før retten er klar.
Grønnsakene vi brukte; kålrot, purre, sjalottløk og stangselleri var det vi hadde for hånden. Krydre godt med pepper fra kvern, retten blir salt nok fra svinekjøttet.
Noe av den deilig kraften er tatt ut til saus, grønnsakene er lagt i og vi gir det en time til. Et par laurbærblader og noen enerbær går også godt an å legge i.
Svineknoken er tatt ut for å få plass til en medisterpølse og en vossakorv; som varmes opp ved å trekke 10 minutter. Koketid til sammen ca tre timer.
Og her ligger herlighetene: Svineknoke, oksekjøtt, margben, lettsaltet flesk, og de to pølsene. Ser godt ut, og smakte godt dette! Lag en sursøt saus og bruk kraften til å spe med.

Og så enkelt la vi det opp; kokte mandelpoteter og grønnsaker, margben i midten, oksekjøttet foran, og flesk og knoke til høyre, og litt saus helt over.  Et lit glass rød Aalborg og et glass god norsk pils ble et naturlig følge til denne kraftige litt fete retten. Ved siden av hadde vi Dijonsennep og sylteagurk. En gang eller to i året går dette greit synes vi begge. God europeisk blanding kan man jo si.