Urteboken, -brønnkarse
Mange som har vært i Danmark har sikkert hørt om brønnkarse. Ikke så mye brukt her hjemme, men en urt som absolutt burde prøves.
Brønnkarse (Nasturtium officinalis), flerårig urt fra korsblomst familien.
Opprinnelse og historie
Brønnkarse har en pepperaktig smak, og er mye brukt i salater og mat i restauranter i Syd-Europa. Ikke så vanlig her hjemme, men den er, med sine kjøttfulle blader og stilker, en urt alle burde prøve. Brønnkarse inneholder jern, mye kalsium, og A og C-vitaminer. Botanikeren Culpepper sa: ”Den renser blodet om våren, og hjelper mot hodepine”. På 1500-tallet ble brønnkarse brukt mot skjørbuk, og av noen for ikke å bli beruset! I Danmark er brønnkarse godt kjent, og mye brukt. I følge tradisjonen skal avtrekk av unge brønnkarseskudd være bra mot gikt, fordøyelsesproblemer, og hoste.
Bruk i maten
Brønnkarse er deilig som grønnsak til kjøttretter i frisk tilstand, rett fra fatet. La stilkene ligge litt i vann, plukk fra skålen, rist av vannet og spis! Sprø og gode. Ellers passer brønnkarse godt sammen med gulrøtter, på brødskiven over kaviar og annet godt pålegg. Den er deilig i sauser og supper. Den går også godt an å bruke kokt med et godt urtesmør over og baguette. Den kraftige smaken passer godt med fløte i kalde supper, for eksempel spinat eller brenneselsuppe. Prøv grovhakket brønnkarse med små terninger av slangeagurk, blandet i creme fraiche og krydret med salt og pepper. Deilig på en skive med god kryddersild.
Riktig oppbevaring
Dersom du kjøper planten i potte: Klipp først av posen et par cm over pottekanten.
Brønnkarse skal være frisk i fargen, og sterkduftende. Den krever mye lys og vann for å holde seg godt. Plant den gjerne ut, men da blir den kraftigere i smaken. Dersom du vil ha den som potteplante, må den tynnes ut og plantes over i en større potte. Oppbevar ikke krydderurter sammen med tomater, røde pepperfrukter, epler og pærer. De avgir etylengass, som gjør at urtene blir bløte og slappe.
OPPSKRIFTER MED BRØNNKARSE: