Andeconfit skritt for skritt

Det er tid for vinterforsyning av andelårconfit. Fuglekjøttet med sunnere og bedre fett enn mange andre fettyper. Enkelt å lage, enkelt å lagre, og enkelt å spise. Dette er mat du tar rett opp av krukken og legger inn i stekovnen noen minutter til skinnet er blitt sprøtt, imens potetene koker og den ferdigtinte hjemmelagde rødkålen varmes opp. Et måltid for mørke kvelder og matkos.

Det første du gjør er å måle opp salt/sukkerblandingen 3 til 1. 3 deler salt og en del sukker. Saltet er veid opp, så er det å tilsette 100 gram sukker. «Men bruker du ikke bare salt da?». Nei, jeg har i litt sukker også, prøv selv, kanskje liker du det.

Hva med litt kortreist andebryst? Her kan du klikke deg inn for oppskrift.

Legg først et lag med salt i bunnen. Gni inn andelårene med saltblandingen, og gi på med litt urter, og hvitløk: Del et par hvitløk i to som på bildet, og fordel rundt. Legg så i godt med fersk timian og rosmarin. Gjerne litt knuste enerbær også, dersom du liker smaken. Det er flere måter å lage andeconfit på, vi foretrekker denne. Andre koker lårene i vann tilsatt urter og grønnsaker. Det finnes ingen absolutt løsning, eller oppskrift. Men mange gode.

Så er det kjøttsidens tur: gni inn og legg i mer urter og hvitløk. sørg for at alle lårene får noenlunde lik fordeling av saltblanding og urter.

Nå er det klart for et døgn på et kjølig sted, kjøleskapet går greit. Her ser du at saltet er litt ujevnt fordelt. Da er det å gni alt litt mer jevnt utover, vi liker jo ikke for salt mat. Ikke er det sunt heller.

Etter et døgn er det tid for å koke andelårene i «sitt eget fett». På bildet ser du kjelen med fett og noen av lårene lagt i, til venstre. Til høyre resten av andelårene, som må skylles og tørkes godt av med kjøkkenpapir, ett og ett, før du legger dem i oljen.

Andefettet kjøpte vi fra Holte gård, vakuumert i 3 kilos poser. Regner med at Meny kanskje kan skaffe det dersom du spør. Alternativet er å kjøpe ande- eller gåsefett på krukker, eller bruke fettet fra en and du selv har stekt. Fryste og vakuumerte andelår får du også kjøpt i kjedebutikker; Meny feks. Fettet på bildet er egentlig skinnet som skjæres fra når anden stykkes opp til bryst og lår. Hvis du koker dette videre blir det sprøtt og omtrent som sprø svor, Ciccioli heter det da i Italia.

Andelårene får koke i fettet ca halvannen til to timer, til kjøttet lett slipper fra lårbenet. Bildet viser lårene helt i starten av kokingen.

Lårene er ferdige, tatt opp av fettet og lagt lagvis i en Hollandsk krukke. Ikke bry deg om at skinnet kanskje drar seg litt, du drar det fint tilbake før steking.

Både krukken og det ildfaste fatet er fyllt opp. La det synke litt før du heller over resten av fettet, det skal dekke lårene. Så er det kjølerommet eller kjøleskapets tur. Der kan det holde seg i inntil 6-7 måneder, og det skulle vel holde regner jeg med.

Under her ligger det 12 andelår. Og akkurat så godt dekket med andefett bør lårene være. Så er det å la krukken stå noen minutter på kjøkkenbenken for at fettet skal bli litt mykere, -før du forsiktig tar ut et lår eller fire.

Dette ser vel godt ut? Andelåret er stekt i stekeovnene ved 240 grader noen minutter til det får fin farge og skinnet er blitt sprøtt (bruk gjerne grillelementet, men pass på at skinnet ikke svir seg). Så er det servert med kokte poteter og hjemmelaget rødkål. Deilig vintermat til kalde kvelder.

Andelårconfit

Ingredienser:
andelår
andefett
rosmarin og timian, evt knust enerbær
salt/sukkerblanding 3 til 1
poteter
rødkål
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene:

Ha en smakfull vintermiddag!

Print Friendly, PDF & Email