Telemarkskua, deilig kjøtt og melk, men nesten utryddet!

Besøk G Oxum

Den flotte Telemarkskua er utryddingstruet. Hvis det ikke gjøres noe nå, vil den forsvinne. Under 280 mordyr er det igjen i Norge i dag. De siste årene har vi utviklet et småskalalandbruk hvor nettopp små raser som Telemarksfeet har sin naturlig plass. Derfor er det dobbelt tragisk hvis ikke noe gjøres. Hvis ikke norges eldste husdyrrase skal bevares, hva skal egentlig bevares i landbruket da? Bøndene burde være de første, til med hjerte og sjel gå inn for dette. Rasen er historien om det familiedrevne landbruket helt fra 150 år tilbake. Til den mer volumutviklede rasen NRF så dagens lys.

4. På vei til melking
På vei til melking Leiv Bjørge på vei ned til melking. Kuene henter han ned et stykke oppe i lia ovenfor gården. Der finner de beite fra både trær, busker og gress.

Bjørge gard i Seljord

På Bjørge gard har de Telemarksfe. Og de utnytter rasen til fulle. Kjøttet brukes til matretter til gjestene på gården, og melken foredles til iskrem. Solrunn og Leiv trives med denne litt kortvokste, koselige rasen med de typisk småskalafortrinnene.
Solrunn driver med sitt; steller hun ikke med gjestene eller står over grytene, lager hun deilig is av melken fra Telemarkskua. Og med de deiligste naturlige tilsetninger.

Besøk G Oxum3
Hos Gina Oxum i Skien, står dyrene på bås denne dagen. Men om ikke lenge skal de ut og fråtse i det fineste grønne gress, som gir smak til både kjøtt og melk

For på Bjørge står Telemarkskua i høysetet. En rase som så dagens lys allerede i 1856, Norges eldste husdyrrase, som i mange år har vært utryddingstruet. Hadde det ikke vært for ildsjeler som Leiv og Solrunn Bjørge, Gina Oxum, Aslak Snarteland, og alle de andre som nesten har sett det som en livsoppgave å bevare rasen, er det ikke godt å si om vi hadde hatt noen igjen av de litt småvokste koselige dyrene.

Telemarkskua
Telemarkskua har flotte horn, og de kjennetegnes av de to messingkoppene som beskytter mot de spisse hornene.

Heldigvis tenker noen også tradisjon og drift i mindre målestokk, og med et kanskje bedre ”utbytte” når alt kommer til alt. Som landskapspleier er Telemarkskua unik. En svært så trivelig rase å arbeide med, og ikke bare gir den deilig melk, også det gode marmorerte kjøttet er verdsatt. Og på Bjørge får gjestene både kortreist og ureist mat; ørret og sik fra Seljordsvannet, solid bondekost med råvarer fra Telemarkskua og fra elg. Og selvfølgelig gårdens egen is. Og Bergby i Skien har egne Telemarksburgere med kjøttet. Og restauranter etterspør kjøttet. Iallfall så lenge det finnes!

Besøk G Oxum2
Dette er da flotte dyr!. Bildet er tatt hos Gina Oxum, som bor i Skien. Hun er en av gårdbrukerene som er glad i denne flottte rasen. Men i dag brenner det et blått lys for Telemarkskua. Den forsvinner hvis ingen gjør noe. Gina var tidligere leder av Landslaget for Telemarksfe.

Slow Food Telemark sendte i 2011 en søknad til Slow Food for å få Telemarkskua innlemmet i Smakens ark, Ark of Taste, som arbeider for å bevare og katalogisere gamle mattradisjoner og produkter som er på vei til å forsvinne, og som her; utryddingstruede raser. Den vil også kunne bli presidie i Slow Food; små samarbeidsprosjekter mellom utvalgte produsenter og Slow Food, som trenger ekstra støtte og oppmerksomhet. Går dette som forventet, kan både Telemarkskua og Bjørge gard gå spennende tider i møte. I disse dager sendes søknaden videre til Slow Food sentralt i Italia. I fylket er det bevilget kr. 50 000.- til et forprosjekt for å komme videre. La oss håpe at byråkratiets kvern ikke maler altfor langsomt.
Og hvis du får tak i karbonadedeig fra Telemarkskua kan du jo prøve denne oppskriften:

Karbonader og is
På Bjørge gard bruker de både kjøttet og melken fra Telemarkskua. Smakfulle gode produkter som de serverer på gården. Isen selges også i butikker og på messer. (Bilde og oppskrift er ikke fra gården, men kjøttet og isen er det.)

Karbonader med brokkoli og sopp

Ingredienser:
500 gr. karbonadedeig fra Telemarkskua
1 egg + 1 spskj potetmel
2 sjalottløk, finhakket
Salt og pepper, evt revet muskatnøtt
2 dl. melk
Brokkoli
Gulrøtter og kantarell, eller champignon
Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene. Bland deretter inn egget og spe med melken. Stek karbonader i olje eller smør. Server med ovnsstekte poteter, brokkoli, gulrøtter og pepret, smørstekt kantarell eller champignon.

Print Friendly, PDF & Email