Økologisk nyttårsmat for to!

NyttårsaftenMange går ut for å feire nyttårsaften. Men ikke så få feirer denne i dobbelt forstand sprudlende festen hjemme. Som oftest sammen med venner og familie. Men også to kan få noe ekstra ut av årets siste dag hvis man forbereder sin nyttårsmat på forhånd. Ingen skulle behøve å sitte alene nyttårsaften, selv om nok mange dessverre gjør det. Så hvorfor ikke invitere en annen ensom du kjenner på nyttårsmat, og spleise på maten i år. Starte kvelden litt tidligere, tilberede maten sammen på kjøkkenet, i det hele tatt, – hygge seg sammen til det nye året skytes inn. Og det kan jo du og kona gjøre også.

Økologiske råvarer
Det meste av det du trenger til hovedretten får du tak i økologisk. Også broccoli og blomkål. Og økologisk kylling fra Holte gård.

Vanlig nyttårsmat er kalkun

kan man lese i avisen. Ja hvorfor ikke! Den metter mange, den er forholdsvis lett å tilberede, og man kan velge mellom det lyse brystkjøttet, eller det mørkere og mer saftige og smakfulle kjøttet fra låret. Kalkunen har 90% spisbart kjøtt, og lite fett og kalorier.
Men hvorfor ikke prøve noe annet i år. Økologisk kylling på rundt halvannen kilo, fra Holte Gård i Drangedal, for eksempel! Og lage hovedretten så økologisk som det finnes økologiske råvarer til.
På Holte Gård har kyllingene god plass når de vokser opp og de lever lenger: 7 kyllinger pr. kvadratmeter og fremfóring på 58-100 dager, avhengig av størrelsen kunden foretrekker. Holte gårds form for oppdrett skaper trivsel og gir liten grobunn for sykdom og bakterier. Antibiotika blir ikke brukt på kyllingene. Og oppdrettet er selvfølgelig godkjent av DEBIO.
På gården følges fuglene fra egg og kylling til ferdig produkt. Når de er klare til å slaktes, blir de hentet av en de kjenner (som har vært med i det daglige stellet), plassert i kasser og kjørt den korte veien til slakteriet. Der blir de løftet ut av de samme personene som så legger dem i en elektrisk avliver.

Ferdigstekt økologisk kylling
Kyllingen er ferdigstekt. Grunnlaget til sausen har fått steke med. Deilig nyttårsmat.

Veldig vanlig til kalkun er Waldorfsalat. Det går også fint til kylling. Det er gått mer enn 150 år siden John Jacob Astor, født i Waldorf ved Heidelberg, og grunnlegger av hotellet Waldorf Astoria i New York “oppfant” denne populære salaten. Gjennom årene er oppskriften forandret mange ganger, og den finnes i utallige varianter.

Kraft kokes
En god kraft til sausen koker du på kyllingvingene og grønnsaker. For å få den ekstra god, lar du den steke med kyllingen.

Kanskje med rette, for slik var den opprinnelig:   “En fruktsalat blandet av eple, ananas, appelsin, pærer, bananer, chutney, bladselleri, blandet i majones og smakt til med sur sennep, engelsk saus, 1 dråpe ketchup og pyntet med valnøtter” Majones og ketchup passer liksom ikke helt til en god saus, eller vår norske smak. Vår oppskrift skiller seg nok derfor noe fra denne.
Som forrett prøver vi norsk kongekrabbe. Nærmere økologisk kommer du ikke. Og jo flere som fiskes opp, dess bedre holder havbunnen seg. Får denne uvelkomne krabaten fortsette å spre seg, lover det ikke godt. Fisk opp, sett ned prisen, og la oss få nyte dette, tross alt, deilige skalldyret! Og hvorfor ikke prøve italiensk hasselnøttkake fra Piemonte, servert med eggedosisen
zabajone til dessert. Kaken lager du dagen før.

Champagne eller musserende vin kan både åpne og avslutte festen

Champagne, den dyreste motedrikken gjennom tidene, må produseres i det geografisk avgrensede området nordøst for Paris, omkring Epernay. I motsetning til de langt rimeligere musserende vinene som lages i de fleste land hvor vin produseres. Og som altså ikke er champagne.
I Frankrike heter den cremant, i tyskland sekt, i Spania cava og i Italia spumante. (Italia har i tillegg en fantastisk musserende vin som heter Franciacorta, laget på samme måte som champagne, og til nesten samme pris).
At champagne (og Franciacorta) er dyr forstår man når man får vite at hver flaske er rørt(snudd) mer enn 200 ganger av menneskehender før de pakkes i kartong og sendes ut. I tillegg koster druene i dette området mer enn andre steder.

Nyttårsaften
Dekk et bord for to. Er du alene inviterer du en annen ensom du kjenner. Kos dere med matlagingen og spleis på mat og drikke.

Munken Dom Perignon har fått æren for å ha oppfunnet champagnen. Han eksperimenterte med vinblandinger og oppbevaringsmetoder som skulle forhindre vinen i å bli eddik, og var ikke særlig begeistret for fatlagring. Han gjorde derfor det han kunne for å forhindre at korken sprang når våren kom og temperaturen steg så mye at en gjæring begynte. Han var altså i utgangspunktet motstander av boblingen. Det var rene lykkespillet å bevege seg blant flaskene den gang, de feiret tydeligvis seg selv rundt omkring i kjellerne!
Winston Churchill var så glad i champagne at han som krigskorrespondent under Boerkrigen fikk tilsendt en kasse merket amerikansk olje for å omgå de rigide tollreglene. Men kassen ble feilsendt og havnet på et hospital. Churchill fikk tilsendt en ny kasse som erstatning, men denne inneholdt ekte amerikansk olje. “En av krigens tallrike skuffelser” sa han senere om episoden.

Til velkomstdrinken og forretten går extra brut eller brut godt. Til kyllingen kan det passe med en god rødvin, feks. en Barolo fra Piemonte, eller dersom musserende foretrekkes, en extra dry eller rose. En av disse to kan også avslutte året. Husk at ingen dråper må gå til spille når du åpner champagneflasken. Det kan du overlate til dem som døper båter. Når du åpner flasken skal du fjerne folien og ståltråden, holde godt rundt korken, og vri flasken rundt. Enkelt og lydløst. Dersom du synes det smelle og boble, bør du sikte mot et sikkert sted i taket. Server champagnen ved rundt 7 grader, og hold den kald i en kjøler.
Velbekomme. og en riktig god nyttårsaften.

Kongekrabbe

Kongekrabbe med endivie og sjalottløk

Ingredienser:
2 kongekrabbeklør
1 endivie(julesalat)
1 stor sjalottløk
Litt bladpersille
Jomfruolje
Rucolasalat
Slik gjør du:
Legg opp rucola på tallerkenen. Skjær endivien i tynne skiver, deretter finhakker du skivene. Finhakk også sjalottløken og persillen. La dette steke seg blankt i god jomfruolje. Ta ut kjøttet av krabbeklørne, og prøv å få det ut så helt som mulig. Legg kjøttet i pannen sammen med det andre et par-tre minutter. Ta det ut. Fordel noe av blandingen rundt rucolaen som på bildet. Legg på krabbekjøtt. Hell resten av den varme blandingen over. Tilsutt drypper du noen dråper av din beste jomfruolje over, for å nyte den gode oljens smak.

Kylling som kalkun

Ingredienser;
1 økologisk kylling
1 økologisk eple
1 øk. Sitron
1 øk. Løk + timian og salvie, gjerne fra hagen
Økologiske poteter + 1 kokt potet
Økologisk stangselleri
svisker
150 gr. medisterdeig
Slik gjør du:
Gni kyllingen med sitron inni og utvendig. Stuff den og sy igjen, eller bruk tannpirkere til å lukke. Bind op fuglen. Kvern over salt og pepper utvendig. Legg kraften med grønnsakene i et ildfast fat og kyllingen oppå. Stek i ovn ved 180 grader ca. 1 time. Sett opp varmen til 200 grader og stek videre 10-15 minutter. Sjekk om den er stekt ved å stikke i låret. Saften skal være klar, ikke rød eller rosa. Sil av kraften, kok inn med litt maizena. Bruk gjerne sukkerkulør for å få rette fargen. Avrund med en spiseskje smør som ikke må få koke.

Klar for steking
Kyllingen er stuffet, bundet opp og klar for steking.

Stuffing.

Stek 150 gr. medisterdeig og en finhakket mellomstor løk, og ½ selleristang i små biter. Krydre med salt, pepper, timian og salvie. Bland i en moset kokt potet. Jeg brukte også litt tørket oppbløtt steinsopp. Bland alt godt og avkjøl. Dette skal stuffes sammen med noen skiver eple og 4 svisker.

Lagt på fat
Akkurat som du legger opp kalkun, kan du legge opp den økologiske kyllingen. Oppdelt, og med stuffingen på fatet.

Kraft

Klipp av kyllingvingene
Skjær 1 løk i skiver, 1 oppdelt gulrot, 1 selleristang og 5 kirsebærtomater. Brune dette lett, sammen med kyllingvingene. Ha i vann så det dekker godt. Salte og pepre. Også her kan du bruke oppbløtt steinsopp. La kraften småkoke mens du gjør klar kyllingen.

Økologisk blomkål og broccolipuré

Del opp kålen, kok den mør. Kjør den i stavmikser. Krydre med salt, pepper, revet muskatnøtt, litt løkpulver og godt smør. Legg opp som på bildet.

Waldorfsalat

Ingredienser:
2 – 3 saftige epler, skrellet eller uskrellet, og skåret i terninger
2 stenger grovhakket stangselleri, 100 g. utstenete druer (druer kan sløyfes)
1 spskj. sitronsaft
50 g.skrellet og hakket valnøtt og 2 1/2 dl. creme fraiche
Slik gjør du:
Drypp sitronnsaft over eplebitene. Bland alt sammen. Pynt med noen agurkskiver,  halve druer og valnøtter.

Torta di nocciole med zabajone

Torta di nocciole

Hasselnøttkake:
Ingredienser:
11 gram bakepulver
3 egg
100 gram romtemperert smør
200 gram mel
150 gram hasselnøtter
200 gram sukker
1 spskj. extra jomfruolje
1,75 dl. melk
Miksebolle, 22cm. bakeform og treskje
Slik gjør du:
Smøre og mele formen. Brun nøttene på bakepair i ovn. Knuses forholdsvis fin når noe avkjølt. Bland alle ingrediensene i miksebollen til en fin masse. Stek 25 min i ovn ved 180 grader. En fantastisk kake, som vinner mye ved noen dager i kjøleskap, dekket med plast. Drikke: Moscato di Asti.

Zabajone (Zabaglione)

Ingredienser:
5 eggeplommer
60 gram sukker
0,75 dl. Moscato d’Asti
Kjeler til vannbad
Slik gjør du:
Varm opp alle ingrediensene i vannbad. Rør hele tiden til blandingen er tykk, men ved svak varme, ellers blir det eggerøre! Server varm over hasselnøttkaken.

Print Friendly, PDF & Email