Ramsløkolje, purè og pesto

Snart er ramsløksesongen over, så ut og plukk hvis du liker denne deilige skogshvitløken. Vi har laget ramsløkolje og pesto, og servert den til fårefiet, «potetbolle» og grønnkål. Hvitløk uten hvitløksåndelukt for andre. Et godt valg.

Ramsløkolje og pesto
En god porsjon ramsløkblader og en god olivenolje er det du trenger til denne enkle, men gode oljen.

Nå er det like før ramsløkhøstingen er over. Når blomstringen begynner er det slutt for iår. Allerede nå ser bladene litt blassere ut, og ramsløkblader høstet under blomstring blir både i skarpeste laget, og bitre. Og for å unngå bitterhet generellt; ikke skjær, men riv bladene. Så får man heller tåle at i hurtigmikser blir ramsløken litt i sterkeste laget for noen. Vi har laget olje, en purè og en liten blanding pesto. Fortsett å lese «Ramsløkolje, purè og pesto»

Urtekunnskap: Rosmarin. Og vaktler!

Rosmarin, REDIGERT
Rosmarin er en deilig urt, men bruk den med måte. Den er noe kraftig, og godt parfymert. Du får den neppe til som på bildet over. Den store busken finner du rett ved den kommunale vinkjelleren i Castiglione Falletto i Piemonte.

Rosmarin passer ikke bare til svinekjøtt og fet fisk. Også til lammekjøtt og vaktler er denne noe kraftige urten deilig. En urt med kraftig, litt parfymeaktig smak. Så bruk den med måte! Fortsett å lese «Urtekunnskap: Rosmarin. Og vaktler!»

Persille

Persille, krus1

En god blåskjellsuppe er utenkelig uten persille. Og den er vår mest brukte urteplante. Maleren Toulouse-Lautrec elsket å stelle store middager for sine nærmeste venner på Montmartre. Når han kokkelerte benyttet han anledningen til også å portrettere vennene, og ofte tegnet han maten. Han var svært glad i sjømat. Fortsett å lese «Persille»

Salvie er godt sprøstekt!

Salvie,

I alle dagligvareforretninger har de friske urter i dag. Litt for lysegrønne og ikke så kraftige som de du dyrker selv, men et godt alternativ i den kalde årstiden. Men kjenner du urtens historie og bruk? Ta salvie for eksempel. Den blir ofte tilsatt fet mat for å gjøre den lettere fordøyelig, men den kan også brukes til masse annet! Sprøstekt feks. Eller til koteletter.

Fortsett å lese «Salvie er godt sprøstekt!»

Sorthyll, hagens husapotek.

Sorthyll er kanskje den mest mangfoldige mat og nytteplanten vi har. Og nå begynner blomstringen  om ikke så lenge. Skaff deg et tre, så har du sunne produkter fra hagen nesten halve året.
Bildet over:
Sorthyllen har akkurat begynt å blomstre (fra 2014), blomsterklasen er 3-4 cm. i diameter. Og kan bli 25! Fortsett å lese «Sorthyll, hagens husapotek.»